NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 16 iulie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 16 iulie:

La 16 iulie 1544 Filip Moldoveanul a tipărit la Sibiu „Catehismul românesc”, prima carte tipărită în limba română

Filip Moldoveanul a tipărit la Sibiu Catehismul românesc, prima carte tipărită în limba română.  Catehismul luteran (sau Catehismul românesc) este considerată a fi prima carte de cult din România şi prima tipăritură în limba română. Din această lucrare nu s-a păstrat niciun exemplar, atestarea a fost făcută pe baza unei scrisori particulare din anul 1546, precum şi pe baza unor înscrisuri din administraţia oraşului Sibiu.

Cartea a fost publicată sub impulsul Reformei luterane şi a studenţilor care s-au întors din Germania, adepţi ai reformei protestante începute de Martin Luther. Mai multe exemplare au circulat în vechile provincii româneşti, date exacte s-au păstrat despre cazul voievodului Pătraşcu cel Bun, care i-a solicitat lui Filip Moldoveanul un exemplar, obţinut în 1556.

În 1796 s-a născut Jean-Baptiste Camille Corot, pictor francez

Jean-Baptiste Camille Corot s-a născut la 16 iulie 1796, Paris. A fost cel mai mare pictor peisagist francez al secolului al XIX–lea. Camille Corot este pictorul care eliberează peisagistica de restricțiile impuse de neoclasicism. A fost un maestru al picturii plein-air și, prin urmare, a influențat impresionismul, curent la a cărui naștere a asistat, fără a-l fi înțeles pe deplin. Corot poate fi considerat precursorul impresionismului.
La 22 februarie 1875, la ora 11 și jumătate seara Corot moare. Două zile mai târziu au loc funerariile la cimitirul Père-Lachaise.
În 1945 are loc primul test al unei bombe atomice – Testul Trinity

În deșertul Alamogordo din SUA a avut loc primul test al unei bombe atomice „Trinity Test”, test în care au fost folosite șase kilograme de plutoniu și care a declanșat o explozie echivalentă cu puterea a 19 kilotone de TNT. În urma  exploziei, suportul de lansare a fost pulverizat, iar nisipul, pe o rază de 700 metri, calcinat.
În 2012 a decedat Jon Lord, muzician britanic

Jon Douglas Lord a fost un compozitor și claviaturist englez specializat atât în orga Hammond cât și în pian. Lord este recunoscut pentru soundul de blues-rock, dar este privit și ca un pionier în domeniul fusion rockului. Este cel mai cunoscut membru al trupei Deep Purple, dar și al altor formații ca Whitesnake, Paice, Ashton & Lord, The Artwoods și Flower Pot Men.  În 2002 Lord s-a retras din Deep Purple pentru totdeauna. În 2008 a atins succesul în calitate de compozitor classic, când lucrarea sa Durham Concerto a intrat în topul albumelor clasice.
A decedat în cursul zilei de 16 iulie 2012, la 71 de ani, din cauza unei embolii pulmonare, după ce în 2011 a fost diagnosticat cu o formă de cancer pancreatic.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata