NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Această zi în istorie: 16 mai

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 16 mai:

În 1929

 La Hollywood, California are loc prima ediție a premiilor Oscar


Premiile Academiei Americane de Film, cunoscute popular sub numele de Premiile Oscar, reprezintă un grup de 24 de premii decernate anual de către Academia Americană de Film. Academia are sediul în Los Angeles, Statele Unite ale Americii. Organizația avea în anul 2002 peste 6.000 de membri, toți profesioniști în diverse specialități ale cinematografiei, și anume producători, regizori, actori, directori și editori de imagine, sunetiști, precum și mulți alții.

Tot în aceeași zi a lui 1891

A decedat Ion Constantin Brătianu, om politic român


În afară de a fi un politician important al României în timpul anilor de mare importanță pentru destinul României -1876–1888, Ion C. Brătianu a fost și scriitor. Printre pamfletele sale politice în franceză se numără: “La Question religieuse en Roumanie”, “Mémoire sur l’empire d’Autriche”, “Réflexions sur la situation”.

Mai târziu în 1990

A fost înființat Serviciul de Protecție și Pază din România


Serviciul de Protecție și Pază (SPP) este un serviciu secret din România, care are atribuții în ceea ce privește securitatea națională, precum și în asigurarea protecției demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul șederii lor în România, a familiilor acestora, dar și în asigurarea pazei sediilor de lucru și a reședințelor acestora.
 

În 1972

A fost inaugurat Sistemul hidroenergetic Porțile de Fier I


Sistemul Porțile de Fier I este una din cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa și cea mai mare de pe Dunăre. Lacul său de acumulare se întinde de la baraj până la confluența cu râul Tisa și cuprinde în principal zona Defileului Dunării, cel mai mare defileu din Europa, cuprins între localitațile Baziaș și Orșova. Zona Porțile de Fier are un bogat potențial arheologic, istoric și turistic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata