NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 16 octombrie

1965 – S-A NĂSCUT MIHAI COSMA

Pe 16 octombrie 1965, la București, s-a născut Mihai Cosma, muzicolog, jurnalist, realizatro de filme documentare și producător de evenimente muzicale. Este singurul român membru al juriului mondial pentru decernarea Premiilor „Oscar della Lirica” sau Premiile Internaționale de Operă.

A participat la numeroase festivaluri internaționale, a fost membru în numeroase jurii la concursuri muzicale, a ținut zeci de conferințe și prelegeri academice. Grație cărților, studiilor, conferințelor, emisiunilor și filmografiei este considerat un expert în problematica legată de personalitatea, cariera și creația lui George Enescu.

1967 – NATO A INAUGURAT CARTIERUL GENERAL DE LA BRUXELLES.

Doi ani mai târziu, pe 16 octombrie 1967, la Bruxelles a fost inaugurat Cartierul General al NATO.

NATO este o alianță politico-militară, înființată în 1949, cu scopul de a crea un sistem comun de apărare împotriva atacurilor din exterior.

Cheltuielile militare însumate ale NATO constituie aproximativ 70% din totalul cheltuielilor militare la nivel mondial.

1998 – A FOST ARESTAT AUGUSTO PINOCHET

Iar pe 16 octombrie 1998, la Londra, a fost arestat fostul dictator chilian Augusto Pinochet, în baza unui mandat prin care s-a solicitat extrădarea sa în baza acuzațiilor de crimă. Guvernul chilian estimează că peste 3.000 de oameni au fost uciși în perioada cât Pinochet s-a aflat la putere, printre aceștia numărându-se victime ale căror cadavre nu au fost găsite niciodată. Alte mii de oameni au fost torturați, arestați sau forțați să fugă în exil.

2012 – JAF LA MUZEUL KUNHSTAL DIN ROTTERDAM

 Și tot pe 16 octombrie, în anul 2012, din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, doi români au furat, în numai două minute și patruzeci și opt de secunde, șapte tablouri, în valoare estimată de 18 milioane de euro. Pânzele erau semnate de Picasso, Matisse, Monet și Gauguin, astfel, jaful a devenit unul dintre cele mai mediatizat din istorie. Procurorii au reușit să ajungă la hoți la două luni, când aceștia voiau să le vândă.

Acest material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova #DRRMRomânia, în cadrul proiectului „Promovarea identității românești prin intermediul portalului de știri NordNews în municipiul Bălți și în zona de nord a RM.” Conţinutul acestei emisiuni nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu RM.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"