NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 17 decembrie

1936 – S-A NĂSCUT PAPA FRANCISC

 La 17 decembrie 1936, în Flores, Argentina, într-o familie de emigranți italieni, s-a născut Jorge Mario Bergoglio, ales, în 13 martie 2013, papă al Bisericii Catolice, cu numele Papa Francisc.

A studiat chimia, apoi a urmat cursurile Seminarului din Buenos Aires. A obținut licența în filosofie și a predat literatură și psihologie. Din 1998 a fost arhiepiscop de Buenos Aires.

Este primul papă din afara Continentului European, după papa Grigore al III-lea, primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit.

 1949 – S-A NĂSCUT VASILE ROMANCIUC

 Iar la 17 decembrie 1949, în satul Bădragii Noi, raionul Edineț, s-a născut poetul Vasile Romanciuc.

În 1972, a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. Din 1976, este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, din 1994 – membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar din 1996 – membru al PEN-Centrului Internațional.

Este autorul textelor unor cântece cunoscute în tot spațiul românesc – „Busuioc la naștere”, „Hora basarabenilor”, „Rugă pentru noi”, „Busuioc înlăcrimat” și altele.

Vasile Romanciuc a primit numeroase premii, între care: premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Premiul Național al Republicii Moldova, Premiul „Nichita Stănescu”, Diploma de Onoare a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret, Marele Premiu „Ion Creangă” al Salonului Internațional de Carte ș.a.

A fost distins cu Medalia „Mihai Eminescu”, Ordinul de Onoare al Republicii Moldova și Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Ofițer, categoria A „Literatură” (România).

1975 – S-A NĂSCUT MILLA JOVOVICH

 Și tot pe 17 decembrie, în anul 1975, la Kiev, s-a născut Milla Jovovich, actriță, cântăreață, fotomodel și designer de modă.

Și-a început cariera de model la 11 ani. A fost imaginea mai multor branduri celebre, printre care: „L’Oreal”, „Christian Dior” „Versace” ș.a. În 1988 a avut primul rol, apărând în filmul de televiziune „The Night Train to Kathmandu”. În același an, a debutat și pe marele ecran.

După mai multe roluri minore în film și televiziune, a câștigat notorietate cu filmul romantic „The Blue Lagoon”.

Pe lângă activitățile de modelling și actorie, în 1994, Jovovich a lansat un album muzical, „The Divine Comedy”. A continuat să lanseze versiuni demo pentru alte melodii, contribuind și la coloanele sonore ale unor filme.

În 2003, împreună cu modelul Carmen Hawk, au creat linia de îmbrăcăminte „Jovovich-Hawk”. Pe lângă aceasta, Jovovich deține o companie de producție – „Creature Divertisment”.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata