NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 17 ianuarie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 17 ianuarie:

1706

S-a născut Benjamin Franklin

Benjamin Franklin (n. 17 ianuarie 1706, Boston – d. 17 aprilie 1790) este una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite, unul din Founding Fathers, diplomat, om de știință, inventator, filozof, profesor și om politic. A organizat prima bibliotecă din America, a fost un inventator care a creat multe obiecte, indispensabile și astăzi, printre care pot fi menționați ochelarii bifocali și paratrăsnetul, și i-a uimit pe oamenii de știință din toată lumea cu experimentele sale din domeniul electricității.
 

1871

 S-a născut Nicolae Iorga

Nicolae Iorga (născut Nicu N. Iorga, n. 5 iunie 1871, Botoșani – d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, județul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român. Este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filozof al istoriei. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.
 

1966

 Se produce gravul incident de la Palomares

Se produce gravul incident de la Palomares, Spania. Un bombardier american B 57 se ciocneste cu un alt avion și pierde patru bombe nucleare, dintre care una pe fundul mării. Căutarea tuturor dispozitivelor nucleare a durat 80 de zile. Ultima bomba a fost găsită la adâncimea de 880 metri. Echipajul submarinului USS Petrel a reuşit s-o aducă în siguranţă la suprafaţă, iar crucişătorul USS Cascade a venit din Napoli, pentru a prelua periculoasă încărcătură şi a o transporta în Statele Unite.
 

2008

 A murit Bobby Fischer

James Fischer (n. 9 martie 1943, Chicago, Illinois, SUA – d. 17 ianuarie 2008, Reykjavík, Islanda) a fost un jucător de șah american, al unsprezecelea campion mondial. Bobby Fisher avea numai 24 de ani, cand l-a învins, la 1 septembrie 1972, pe campionul Boris Spasky, la Campionatul Mondial de Șah, punând capăt la 24 de ani de dominație a șahistilor sovietici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"