NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Această zi în istorie: 17 mai

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 17 mai:

În 1395

Are loc Bătălia de la Rovine

 

Bătălia de la Rovine a fost una dintre cele mai importante bătălii din istoria Țării Românești.După moartea neașteptată a sultanului otoman Murad I pe câmpul de luptă de la Câmpia Mierlei, fiul lui cel mare, Baiazid Ildîrîm, l-a urmat la tron. Imperiul lăsat de Murad I s-a dovedit repede fragil. Sub conducerea emirului din Karaman, principii anatolieni au profitat de evenimentele din Balcani și au pornit ofensiva împotriva otomanilor. Drept răspuns, Baiazid a strâns armata la Bursa, a recucerit teritoriile pierdute și a anexat emiratele din vestul Anatoliei.

Tot în aceiași zi a lui 1920

S-a născut  poetul roman Geo Dumitrescu


A fost un poet, traducător și scriitor român. A urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie, impunându-se în lumea literară încă din primul an de studii. Debutează, în 1941, la doar douăzeci și unu de ani. Printre poemele sale se numără: Libertatea de a trage cu pușca, Aventuri lirice, Jurnal de campanie.
A fost și un talentat gazetar, profesiune căreia i s-a dedicat încă din tinerețe, când a fost redactor la ziarul „Timpul”, apoi la mai multe ziare și reviste literare, printre care Flacăra, „Almanahul literar” , „Gazeta literară” și multe altele.

În 1673

Louis Joliet și Jacques Marquette încep explorarea fluviul Mississippi

 

Este un fluviu din America de Nord SUA cu o lungime de peste 3.700 de km. Mississippi izvorește din Lacul Itasca în partea de nord a statului Minnesota. Fluviul Mississippi curge prin zece state nord americane Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Arkansas, Tennessee, Mississippi și Louisiana, Se varsă  printr-o deltă largă, la circa 160 km în sudul orașului New Orleans în Golful Mexic.

Tot această zi este denumită Ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei

 

Se sărbătorește în fiecare an pe 17 mai și are ca scop aducerea în atenție a abuzurilor asupra comunității LGBT, a încălcărilor drepturilor, dar și stimularea interesului în activități de promovare a drepturilor  pe întreg mapamondul.
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"