NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 18 decembrie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 18 decembrie:

1865

A fost abolită scalvia în SUA 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Scalvia a fost abolită odată cu intrarea în vigoare a celui de-al 13-lea amendament din Constituția SUA, în care se preciza că pe teritoriul Statelor Unite ale Americii nu mai pot să existe sclavi.
 

1916

Se sfârșește Bătălia de la Verdun

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bătălia de la Verdun a mai fost numită și „Abatorul”, deoarece numărul de morți, răniți și dispăruți se ridică la 700 000 de persoane. Dacă în 1914, bătălia de pe  Marna a fost una în stil clasic, care s-a epuizat în câteva zile, cea de la Verdun a fost prima bătălie care a avut toate caracteristicile războiului de tip nou. Bătălia de la Verdun a fost cunoscută după remarca „Ils ne passeront pas ” (Ei NU vor trece), atribuită lui Robert Nivelle. Pentru francezi, bătălia de la Verdun a fost, după cea de la Marna, al doilea moment culminant al Primului Război Mondial.

1966

Este descoperit satelitul lui Saturn Epimetheus

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Epimetheus este un satelit natural al lui Saturn. De asemenea, este cunoscut și ca Saturn XI. A fost denumit după titanul Epimeteu, fratele lui Prometeu. A fost descoperit la 18 decembrie 1966 de către Richard Walker. Raza rotirii pe orbită este de 58,1 ± 1,8 km.
 

1892

A avut loc premiera baletului Spărgătorul de nuci 

În 1892 are loc premiera baletului Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski  la „Mariinsky Theatre” din St. Petersburg.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"