NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 18 ianuarie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 17 ianuarie:

1778

 Au fost descoperite insulele Hawaii

Navigatorul englez James Cook a descoperă insulele Hawaii, cărora le dă numele „Insulele Sandwich”, în onoarea lui John Montagu, al patrulea conte de Sandwich, prim lord al Amiralitatii britanice în acea vreme. Insulele Hawaii constituie un arhipelag cu nouăsprezece insule și atoli, precum și alte mici insulițe, dispuse de-a lungul unui lanț pe direcția nord-vest – sud-est în nordul Oceanului Pacific.
 

1821

A început Revoluţia din Muntenia

Marii boieri Grigore Brâncoveanu, Grigore Ghica şi Barbu Văcărescu, membri ai Comitetului de Oblăduire, dar şi ai Eteriei, încheie o înţelegere cu Tudor Vladimirescu prin care îi făgăduiesc slugerului, să-i acorde tot sprijinul pentru ridicarea poporului la luptă. Tudor Vladimirescu părăseşte Bucureştii în fruntea unei cete de arnăuţi şi se îndreaptă spre Tîrgu Jiu, unde ajunge la 21 ianuarie. În scurt timp, avea sa înceapă revoluţia, care avea ca obiectiv înlăturarea regimului fanariot din Muntenia.
 

1919

A început Conferința de Pace de la Paris

A început Conferința de Pace de la Paris. Ea avea drept obiectiv dezbaterea noii configurații politico-teritoriale și rezolvarea complicatelor probleme economico-financiare rezultate din Primul Război Mondial. La acesată conferință au participat 27 de state, printre care și România. Conferința avea drept scop elaborarea și semnarea tratatelor de pace între statele învingătoare (cu excepția Rusiei, atunci în plin război civil) și cele învinse în Primul Război Mondial. Președintele Conferinței a fost proclamat delegatul Franței, țară gazdă: Georges Clemenceau
 

1911

S-a reuşit prima aterizare pe o navă maritimă

Pilotul american Eugene Ely (21 octombrie 1886 – 19 octombrie 1911), a reușit, pilotând un avion „Curtis”, prima aterizare pe o navă, cuirasatul “Pennsylvania”. Anterior, la 14 noiembrie 1910, Ely reușise o decolare de pe nava USS Birmingham.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"