NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 19 iulie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 19 iulie:

La 19 iulie 1932 s-a născut Alexandru Moșanu, istoric și politician basarabean 

Alexandru Moșanu s-a născut la 19 iulie 1932 în comuna Braniște, județul Bălți, pe atunci parte a Regatului României. A studiat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova între anii 1952-1957. A fost un istoric și politician basarabean, profesor universitar, doctor habilitat în științe istorice și membru de onoare al Academiei Române din 1993. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1990 și 1998 și a fost primul   președinte al Parlamentului Republicii Moldova ( 3 septembrie 1990 – 2 februarie 1993).
A fost unul dintre fondatorii Frontului Popular. A avut o contribuție decisivă la elaborarea unor acte legislative privind drapelul Republicii Moldova și imnul „Deșteaptă-te Române” (primul imn al Republicii Moldova). La 26 martie 2014, președintele României, Traian Băsescu l-a decorat pe Alexandru Moșanu cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Mare Ofițer. A decedat la 7 decembrie 2017.
În 1947 s-a născut Brian May, muzician englez

Brian May este un muzician englez, cântăreț, compozitor și astrofizician. May a ajuns faimos în toată lumea, datorită faptului că a fost chitaristul trupei Queen, dar și a chitării sale (Special Red) special construită de Brian May și tatăl acestuia, când Brian era adolescent.
Principalele sale contribuții componistice muzicale pentry Queen sunt: We Will Rock YouTie Your Mother DownI Want It AllFat Bottomed GirlsFlashHammer to FallSave MeWho Wants to Live Forever și The Show Must Go On.
A fost onorat cu Ordinul Imperiului Britanic (CBE) în 2005, datorită „serviciilor pentru industria muzicală și pentru caritate”. De asemenea, și-a dat doctoratul în astrofizică la Imperial College London în 2007 și a fost rectorul universității Liverpool John Moores din 2008 până în 2013. Deține case în Londra și în Windlesham, Surrey.  Fiind un activ susținător al drepturilor animalelor, a fost numit vice-președinte al Asociației pentru drepturile animalelor RSPCA în 2012.
În 2005, într-un sondaj de opinie, postul de radio Planet Rock l-a votat pe Brian May ca al 7-lea cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor. El a figurat pe locul 26 pe lista revistei Rolling Stone (100 Greatest Guitarists of All Time). În 2012, de asemenea, revista Guitar l-a situat pe Brian May pe locul 2 în topul celor mai buni chitariști din toate timpurile.
În 1954 a  fost lansat primul disc single semnat Elvis Presley – That’ s All Right

La 19 iulie 1954 a fost lansat primul single semnat de Elvis Presley, ,,That’s ALL Right”. Discurile sale s-au situat unele după altele, pe primul loc în topuri. Dintre alte melodii ale sale amintim ,,Always on My Mind”, „My Way”, „Suspicious Minds”, ,,Love Me Tender”.
În ceea ce privește viața personală, Elvis a întâlnit-o pe viitoarea sa soție când ea avea doar 14 ani. Cei doi s-au îndrăgostit și s-au stabilit ulterior la Graceland, așteptând ca Priscilla să împlinească 21 de ani, pentru a se putea căsători. Au divorțat după cinci ani de mariaj.
Elvis Presley a avut o carieră impresionantă, printre realizările sale numărându-se 14 nominalizări la premiile Grammy, 64 de albume, 149 de single-uri, 31 de filme, două documente și mii de concerte. Ultimul concert din carieră l-a susținut în Indianapolis,la Market Square Arena, acesta numărându-se printre cele mai bune spectacole ale sale.
În 2014 a murit  James Garner, actor American

James Garner a fost un actor american. A luptat ca pușcaș marin în Războiul din Coreea și a fost rănit, ulterior, fiind onorat cu o medalie pentru aceasta.
A jucat într-un număr de seriale într-o carieră întinsă pe parcursul a mai mult de cinci decenii. Acestea includ rolul lui Bret Maverick în popularul serial western-comedie al anilor ’50, Maverick; Jim Rockford în drama cu detectivi, The Rockford Files din anii ’70; și tatăl personajului lui Katey Sagal în 8 Simple Rules după moartea lui John Ritter. A jucat în nenumărate filme printre care Marea evadare (1963) cu Steve McQueen; The Americanization of Emily (1964) după scenariul lui Paddy Chayefsky și Victor Victoria (1982) în regia lui Blake Edwards și cu Julie Andrews ca parteneră; și Murphy’s Romance (1985) cu Sally Field pentru care a fost nominalizat la premiul Oscar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata