NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 19 noiembrie

1912 – S-A NĂSCUT GEORGE EMIL PALADE

Pe 19 noiembrie 1912, la Iași, s-a născut George Emil Palade, biolog, medic, om de știință, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat al Premiului Nobel în anul 1974.

În 1975 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1986, președintele Statelor Unite, Ronald Reagan i-a conferit Medalia Națională pentru știință. În 2007, Traian Băsescu l-a decorat cu ordinul național „Steaua României”.

George Emil Palade s-a stins din viață la 7 octombrie 2008.

 1923 – S-A NĂSCUT MONICA LOVINESCU

Unsprezece ani mai târziu, la 19 noiembrie 1923, s-a născut Monica Lovinescu, intelectuală română care și-a dedicat viața și opera luptei împotriva totalitarismului comunist. A fost fiica criticului literar Eugen Lovinescu și a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu. După 1947 a trăit și a activat în exil în Franța, fiind una dintre cele mai cunoscute voci ale postului anticomunist Radio Europa Liberă.

Monica Lovinescu a fost căsătorită cu poetul, publicistul și omul de radio Virgil Ierunca. Cuplul Lovinescu-Ierunca a întreținut relații apropiate cu figurile importante ale exilului românesc. După Revoluție, au ales să rămână în Franța. Rămășițele pământești ale lui Virgil Ierunca și ale Monicăi Lovinescu au fost repatriate în 2008, fiind întâmpinate cu onoruri militare.

1939 – S-A NĂSCUT EMIL CONSTANTINESCU

Iar pe 19 noiembrie 1939, la Tighina, în Basarabia, s-a născut Emil Constantinescu, politician și geolog român, președinte al României între anii 1996 și 2000. În perioada mandatului său prezidențial, România s-a angajat într-un larg proces de reformă în economie, justiție și administrație.

Emil Constantinescu a primit numeroase premii și decorații și este membru al mai multor organizații și foruri naționale și internaționale.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata