NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 19 octombrie

Această zi în istorie: 19 octombrie

1862 – S-A NĂSCUT AUGUSTE LUMIÉRE

 Pe 19 octombrie 1962, s-a născut inventatorul francez Auguste Lumiére. Tatăl său a fost proprietarul unei uzine de aparate de fotografiat. Auguste și fratele său Loius au inventat primul aparat de filmat din lume, aparat ce era folosit atât la filmare, cât și la proiecție prin adaptarea unei surse de lumină.

 1961 – A MURIT MIHAIL SADOVEANU       

Aproape un secol mai târziu, pe 19 octombrie 1961, a murit scriitorul român Mihail Sadoveanu. Este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului XX. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris numeroase și admirabile reportaje și pagini de memorialistică.

A fost președintele Uniunii Scriitorilor din România și, din 1921, membru al Academiei Române.


2000 – R. MOLDOVA, ZIUA JURISTULUI

Din anul 2000, în urma unui decret semnat de președintele de atunci al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, juriștii din țara noastră sărbătoresc, pe 19 octombrie, ziua lor profesională.

 

Acest material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova #DRRMRomânia, în cadrul proiectului „Promovarea identității românești prin intermediul portalului de știri NordNews în municipiul Bălți și în zona de nord a RM.” Conţinutul acestei emisiuni nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu RM.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata