NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 2 august

Vă prezentăm principalele evenimente ale zilei de 2 august

În 1922 a murit  Alexander Graham Bell, inventator scoțian 

Alexander Graham Bell a fost un om de știință, inventator și, ulterior, industriaș american, care în anul 1876 a brevetat pentru prima dată în istorie un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite. În transmițător, undele sonore loveau o diafragmă flexibilă de care era atașat un magnet permanent.
In anul 1873 Bell încearcă să perfecționeze „telegraful harmonic”. Aceste experimentări ale lui au folosit mai târziu la înregistrarea sonoră. În anul 1882 primește cetățenia americană și, până la moartea sa, se ocupă mai ales de studiul eugenic al surzeniei.
Mai târziu în 1940 Stalin semnează un decret abuziv (fără niciun fel de consultare a locuitorilor regiunii) de creare a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești

Zi de doliu pentru români. În 1940, Stalin semnează un decret abuziv de creare a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești pe o parte din pământul românesc ocupat cu forța de Armata Roșie. Bucovina de nord și jumătatea nordică a județului Hotin (Ținutul Herța), ca și partea de sud a Basarabiei (cea mai mare parte a județelor Ismail și Cetatea Albă, așa numitul „Bugeac”), au fost date Ucrainei sovietice. Această împărțire a fost hotărâtă de o comisie condusă de Nikita Hrușciov. Consecințele decretului semnat de dictatorul din Kremlin se simt și azi.
În 1943 s-a născut  Stere Gulea, regizor și scenarist roman

Stere Gulea este un regizor și scenarist român. Provine dintr-o ramură a aromânilor care vine din Grecia. Bunicul său, fruntaș al românismului, a fost omorât de naționaliștii greci, în 1904. A terminat Institutul Pedagogic și Facultatea de Filologie, Constanța și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București, secția „Teatrologie-Filmologie” (1970). După absolvire, a lucrat ca redactor la Studioul Cinematografic București. Între 1990-1996 a fost și decan al Facultății de Cinema din cadrul Academiei de Teatru și Film (ATF). A condus Televiziunea Română din poziția de director general interimar, în perioada 1996-1998. A fost profesor de film între 1990-2015 la ATF, iar din 2001 la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “IL Caragiale”. În 2006 a avut loc lansarea DVD-ul cu filmul Moromeții, eveniment ce a marcat împlinirea a 20 de ani de la realizarea acestei producții.
La 2 august 1969, Richard Nixon (primul președinte american la București) face o vizită  în România

La 2 august, Nixon își începea, așadar, a doua vizită la București. Pe prima o făcuse, ca particular, în 1967, dar, acum, era primit în calitate de președinte al SUA. Era prima vizită a unui președinte american în Romania și prima vizită într-o țară socialistă după cel de-al doilea război mondial. De la coborârea din avion și până la plecare, Nixon a făcut baie de mulțime. Bucurestiul era, în epoca, unul dintre cele mai mari șantiere urbane ale Europei. Nixon a ascultat răbdător explicațiile pe machetă despre viitorul cartier Balta Albă, a mâncat struguri în Piața Obor unde se pusese de Ziua Recoltei, a dansat perinita la Muzeul Satului. O vizita reusita, se poate spune, pe care Ceaușescu a avut grijă să o întoarcă în 1971.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"