NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 2 noiembrie

1784 – A IZBUCNIT RĂSCOALA LUI HORIA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN

          La 2 noiembrie 1784, în Curechiu, Hunedoara, a izbucnit răscoala țăranilor din Transilvania, condusă de Horia, Cloșca și Crișan.  A fost o importantă acțiune de revoltă împotriva constrângerilor feudale. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari și preoți. Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național.

           1854 – A MURIT ANTON PANN

                 Iar pe 2 noiembrie 1854 a murit Anton Pann, profesor, folclorist, scriitor și compozitor, autor al melodiei imnului național al României, Deșteaptă-te, române!, după versurile lui Andrei Mureșanu.

Ca scriitor, Pann este cunoscut pentru poemul în proză Povestea vorbii.

1950 – A MURIT GEORGE  BERNARD SHAW

Aproape un secol mai târziu, la 2 noiembrie 1950, a murit George  Bernard Show, dramaurg, polemicist, critic literar și activist politic irlandez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, considerat de unii critici drept unul din cei mai importanți scriitori de limbă engleză de la Shakespeare încoace.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"