NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 2 octombrie


1869 – S-A NĂSCUT MAHATMA GANDHI

La 2 octombrie 1869 s-a născut Mahatma Gandhi, filosof indian, activist, părintele independenței Indiei. A început să lupte pentru drepturile compatrioților săi în 1906, când lansa o metodă inedită de revoltă, bazată pe rezistență pașnică. Acțiunile sale au dus la adoptarea unor reforme în favoarea muncitorilor, diminuarea discriminării și recunoașterea drepturilor civile ale oamenilor. Și tot datorită lui, la 15 august 1947, India și-a obținut independența.

Gandhi a influențat lideri importanți și mișcări politice din toată lumea. În 1931, Albert Einstein l-a numit „un model de urmat pentru generațiile care vor veni”.


 1935 – S-A NĂSCUT PAUL GOMA

 La 2 octombrie 1935, în satul Mana, județul Orhei, s-a născut Paul Goma, scriitor român, disident anticomunist, unul dintre membrii marcanți ai exilului românesc, numit „Soljenițîn al românilor”.

În martie 1957 a fost condamnat la doi ani de închisoare la Jilava și Gherla, ulterior a fost trimis cu domiciliu forțat în Bărăgan, unde a locuit până în 1963. Din 1977 a trăit, împreună cu familia, la Paris, beneficiind de azil politic.

Cele mai cunoscute scrieri ale sale sunt: Din calidor, Arta refugii, Gherla, Bonifacia, Patimile după Pitești, Culorile curcubeului ’77, Basarabia ș.a.

S-a stins din viață la 25 martie, curent.


1939 – S-A NĂSCUT DAN SPĂTARU

 La 2 octombrie 1939 s-a născut interpretul român de muzică ușoară Dan Spătaru. A început să cânte încă din anii studenției și a ajuns renumit datorită șlagărelor: „Țărăncuță, țărăncuță”, „Nicio lacrimă”, „Nu-ți șade bine când plângi”. Dan Spătaru a bătut recordul la aplauze în timpul unui turneu în Cuba: 16 minute și 19 secunde.

S-a stins din viață pe 8 septembrie 2004.


1951 – S-A NĂSCUT STING

La 2 octombrie 1951 s-a născut Sting, actor și muzician englez. Între anii 1970 și 1980 a fost chitaristul, vocalistul și principalul compozitor al trupei rock The Police. S-a filmat în peste 20 de filme, iar ca muzician a vândut peste o sută de milioane de albume și CD-uri în toată lumea și a primit 16 premii Grammy.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"