NordNews
Avem ce spune

ACEASTĂ ZI ÎN ISTORIE – 20 OCTOMBRIE

1854 – S-A NĂSCUT ARTHUR RIMBAUD

 Pe 20 octombrie 1854, s-a născut poetul francez Arthur Rimbaud, figură centrală a literaturii moderne, precursor al simbolismului. A publicat prima scriere pe când avea doar 10 ani, la 17 a scris monumentalul poem Corabia beată. Iar poemul său în proză Un anotimp în Infern a marcat un punct de cotitură în evoluția literaturii franceze, și nu doar. S-a stins din viață pe 10 noiembrie 1891, la Marsilia.

Relația sa cu poetul Paul Verlaine a stat la baza subiectului unui film – Total Eclipse, cu David Thewlis și Leonardo di Caprio în rolurile principale.

 1939 – S-A NĂSCUT DUMITRU MATCOVSCHI

 La 20 octombrie 1939, în satul Vadul Rașcov, raionul Șoldănești s-a născut Dumitru Matcovschi, poet, prozator, dramaturg, publicist, membru titular al Academiei de Științe din Moldova.

A scris peste 50 de volume de poezie, proză, publicistică, dramaturgie. Multe dintre versurile sale au fost transpuse pe note și au devenit șlagăre. În 1996, a primit Ordinul Republicii, în 2000 – Steaua României, iar în 2011 – Ordinul Meritul Cultural, în grad de Mare Ofițer.

Dumitru Matcovschi a fost un simbol al Mișcării de Eliberare Națională. S-a stins din viață la 26 iunie 2013.

1994 – A MURIT SERGHEI BONDARCIUK

 Iar pe 20 octombrie 1994 s-a stins din viață scenaristul, regizorul și actorul ucrainean Serghei Bondarciuk. În 1959, a regizat filmul Soarta unui om, după romanul omonim al lui Mihail Șolohov. Bondarciuk a rămas în istoria cinematografului mondial îndeosebi pentru ecranizarea celebrului roman Război și pace de Lev Tolstoi, film distins cu Premiul Oscar.

Acest material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova #DRRMRomânia, în cadrul proiectului „Promovarea identității românești prin intermediul portalului de știri NordNews în municipiul Bălți și în zona de nord a RM.” Conţinutul acestei emisiuni nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu RM.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata