NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 21 decembrie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 21 decembrie:

1989

A fost descoperit radiul

Acest element radioactiv a fost descoperit de către savanta poloneza Marie-Sklodovska Curie. El are o prezență relativ redusă în scoarța terestră și extragerea sa întâmpină probleme, acestea datorându-se în mare parte gradului mare de radioactivitate. În general, acest element se găsește în minereul numit pecblendă, alături de alte elemente (metale) cum ar fi bariul, uraniul și thoriul.
 

1891

A fost jucat primul meci de baschet

James A. Naismith (n. 6 noiembrie 1861 – 28 noiembrie 1939), pedagog, medic, preot prezbiterian și antrenor canadian, inventatorul jocului de baschet, primul care a introdus casca de protecție în fotbalul american și primul antrenor care a format și condus o echipă de baschet compusă din 5 jucători.
 

1903

A decedat  Gavriil Musicescu

A decedat Gavriil Musicescu, compozitor, muzicolog şi dirijor român (n. 20.03.1847, Ismail, astazi in Ucraina). A fost organizatorul si dirijorul uneia dintre cele mai impunătoare formații corale care au ființat vreodată pe pământul Romaniei — Corul Mitropolitan din Iasi — unul dintre primii muzicologi care au pătruns în esența comorilor folclorului românesc, excelent pedagog musician.
 

1968

 A fost lansată  nava cosmică „Apollo 8”

 
„Apollo” 8 a fost prima misiune spațială umană care a atins o viteză suficientă pentru a permite ieșirea din câmpul gravitațional al Pământului, prima navă care a intrat în câmpul gravitațional al unui alt corp ceresc, prima care a ieșit din câmpul gravitațional al altei planete și s-a întors pe Pământ.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"