NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 22 noiembrie

1963

 Asasinarea lui John F. Kennedy


Atentatul asupra lui John F. Kennedy a avut loc în ziua de 22 noiembrie 1963, la orele 12:30 după Central Standard Time în Piața Dealey din orașul Dallas, statul Texas. Atentatul s-a soldat cu decesul lui John Fitzgerald Kennedy, cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii.
Kennedy a fost împușcat mortal pe când efectua un tur al orașului într-o mașină decapotabilă, alături de soția sa Jacqueline, fiind însoțiți de guvernatorul de atunci al statului Texas, John Bowden Connally, Jr. (care a fost la rândul său grav rănit) și de soția acestuia.

1906

Aprobarea mesajelor  SOS în caz de pericol


La Convenția Internațională de Radio și Telegrafie de la Berlin s-a aprobat utilizarea mesajelor SOS în caz de pericol.
Utilizarea semnalului SOS a fost introdusă pentru prima dată în Germania, ca parte a unui set de reglementări naționale de radio, începând cu 1 aprilie 1905. În urma acestor reglementări au introdus trei noi secvențe de cod Morse, inclusiv semnalul de primejdie SOS.
În anul 1906, la a doua Convenție Internațională Radiotelegrafică de la Berlin a fost dezvoltată  o colecție extinsă de reglementări de serviciu, pentru a completa acordul principal, care a fost semnat la 3 noiembrie 1906 și a devenit operational/efectiv la 1 iulie 1908.

1943

Libanul își câștigă independența față de Franța


Libanul și-a obținut independența în 1943, în timpul când Franța se afla sub ocupație germană. Un rol important în acest sens l-a jucat generalul Henri Dentz, Înaltul Comisar de la Vichy pentru Siria și Liban.
Sub presiunea politică atât din interiorul, cât și din afara Libanului, Charles de Gaulle i-a recunoscut independența. La 26 noiembrie 1941, generalul Georges Catroux a declaratt că Libanul va fi independent sub autoritatea guvernului Franței Libere. În fața presiunii internaționale, ei i-au eliberat pe oficialii guvernamentali la 22 noiembrie 1943 și au recunoscut independența Libanului. Ultimele trupe franceze s-au retras în 1946.

1850

Interzicerea despărțirii familiilor de țigani


La 22 noiembrie 1850 domnul Valahiei, Barbu Ştirbei, emite un ofis prin care se interzice ca familiile de ţigani să mai fie despărţite prin donaţie sau vînzare. Totodată, prin acelaşi ofis, se interzic vânzările de ţigani între particulari.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"