NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 23 iulie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 23 iulie:

La 22 iulie 1829 William Burt a inventat prima mașină de scris din lume

In 1829, William Austin Burt, originar din Detroit, Michigan, de profesie inginer topograf, este cel care patentează o mașină de scris, pe care o numește “Tipograf”. Ea avea literele aranjate pe un cadru rotativ, un dispozitiv greoi și dificil de utilizat, care presupunea scrierea, într-un timp îndelungat, mai mare decât timpul necesar scrierii de mână. Cadrul era din lemn și, cu ajutorul unei manivele, roata era mișcată până când litera dorită ajungea în poziția corectă, apoi se apasă un braț care împingea caracterul dat cu cerneală, până atingea hârtia și se imprima. Burt a perfecționat el însuși acest model și, exersând, a reușit să scrie la fel de repede ca și de mână. Prietenul său, John P. Sheldon, editor al Gazetei de Michigan, a obținut, pentru Burt, drepturile de proprietate și comercializare a invenției, dar niciodată nu s-a găsit vreun cumprător, fie pentru că nu era nimeni interesat, fie pentru că strategia de marketing nu a fost prea reușită.
În 1989 s-a născut  Daniel Radcliffe, actor englez

Daniel Radclife este un actor britanic, cel mai bine cunoscut pentru interpretarea personajului Harry Potter din filmele cu același nume, bazate pe bine-cunoscuta serie de cărți a lui J.K. Rowling.  Radcliffe a exprimat o dorință de a juca pe scenă la vârsta de cinci ani. În 1999 și-a făcut debutul în adaptarea în două părți a BBC-ului a romanului lui Charles Dickens, David Copperfield, jucând rolul personajului principal.
Debutul în film al lui Radcliffe s-a produs în 2000 cu un rol secundar alături de Pierce Brosnan în The Tailor of Panama, primul film Harry Potter: Harry Potter și Piatra Filozofală fiind lansat un an mai târziu.
Radcliffe a mai jucat și în următoarele filme din serie: Harry Potter și Camera Secretelor (2002), Harry Potter și Prizonierul din Azkaban (2004), Harry Potter și Pocalul de Foc (2005), Harry Potter și Ordinul Phoenix (2007) și Harry Potter și Prințul Semipur(2009). El a mai semnat și pentru cel de-al șaptelea și optulea film: Harry Potter și Talismanele Morții, care va fi lansat în două părți; partea I în 2010 iar partea a II-a în 2011.
La vârsta de 16 ani, Radcliffe a devenit cea mai tânără persoană care nu face parte dintr-o familie regală care să aibă un portret individual la National Portrait Gallery.
Daniel Radcliffe a apărut în anul 2006 în Sunday Times Risch List, care i-a estimat averea în jurul sumei de 14 milioane de lire sterline, ajungând unul dintre cei mai bogați tineri ai Marii Britanii. S-a spus că a câștigat 250.000 de lire pentru primul film Harry Potter, în jur de 5.6 milioane pentru al patrulea și 8 milioane de lire pentru Harry Potter și Ordinul Phoenix. În ciuda averii, Radcliffe spune că nu are preferințe scumpe, însă singurele lucruri pe care într-adevăr cheltuiește bani sunt cărțile,întrucât citește destul de mult.
Mai târziu, în 2011, a murit Amy Winehouse, cântăreață britanică 

Amy Jade Winehouse s-a născut la  14 septembrie 1983, Southgate, Regatul Unit. A fost o cantăreață engleză recunoscută pentru vocea sa gravă, specifică contraltelor. A abordat diferite stiluri muzicale: rhythm and blues, soul și jazul anilor 1960.  Winehouse a debutat discografic în anul 2003, când a lansat albumul Frank; discul a primit recenzii favorabile din partea criticilor de specialitate și a fost nominalizat la premiul Mercury.
Cel de-al doilea album de studio al interpretei, intitulat Back to Black, a fost lansat în octombrie 2006. Discul s-a plasat pe cele mai înalte poziții în clasamentele internaționale, primind multiple discuri de platină. A fost comercializat în peste zece milioane de exemplare și a ajutat-o pe Amy Winehouse să devină prima cântăreață engleză care a câștigat cinci premii Grammy. Stilul ei muzical a influențat puternic interpretele britanice care au debutat la finele anilor 2000.
În ciuda unei cariere muzicale prolifice, viața privată a cântăreței a fost adesea comentată negativ de ziarele de scandal din întreaga lume din cauza consumului excesiv de droguri și alcool, dar și a unei căsnicii controversate cu asistentul de producție video Blake Fielder-Civil (2007–2009). Amy Winehouse a decedat pe 23 iulie 2011 în locuința sa din Londra,  cauza decesului fiind consumul excesiv de alcool.
România sărbătorește Ziua presei militare române

În fiecare an, la 23 iulie, Armata României sărbătoreşte Ziua Presei Militare. Prin tradiţie, în această zi sunt omagiate generaţiile de ziarişti în uniformă care şi – au asumat de – a lungul vremii misiunea de a fi vocea Armatei. Cu 155 de ani în urmă, la 23 iulie 1859, în timpul domniei lui Al.I. Cuza, a fost înfiinţată prima publicaţie militară din România, “Observatorul militar”.
Era, la vremea respectivă, primul periodic militar din Principatele Române și una dintre primele publicații militare de opinie din Europa și din lume.
Problematica militară a constituit o preocupare încă dinaintea apariţiei publicaţiilor cu caracter militar. Astfel, în 1789, doctorul Ioan Piuariu Molnar, distins intelectual transilvănean, a avut iniţiativa apariţiei unui săptămânal cu titlul ”Foaie română pentru econom”, în care una dintre rubrici era dedicată ştirilor militare.
În prezent, Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale este continuatorul tradiţiilor primului săptămânal militar românesc – “Obsevatorul military” (apărut la Bucureşti (…) la 23 iulie 1859.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata