NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Această zi în istorie: 23 mai

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 23 mai:


 

În 1125

 A murit Henric al V-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman

 

A fost cel de-al patrulea membru al dinastiei de Sfinți Împărați Romani Salici. A fost Rege al Romanilor din 1099, Rege de Italia din 1098 și Împărat al Sfântului Imperiu Roman din 1111 până la moartea sa. În utlimii ani ai domniei, Henric organizeazăn o campanie împotriva  Olandei și împotriva regelui Ludovic al VI-lea al Franței. În 1125 moare la Utrecht și este înmormântat la Speyer. Odată cu el se stinge Dinastia Salicilor, fiind urmat de Ducele de Saxonia, Lothar al III-lea.

Mai târziu în 1942

S-a născut Gabriel Liiceanu, eseist și filozof român

 

Discipol al filozofului Constantin Noica, în perioada comunistă s-a făcut remarcat ca interpret al filozofului german Martin Heidegger. Din 1990 este directorul Editurii Humanitas, una dintre cele mai importante instituții culturale române, proiect formulat în anii Școlii de la Păltiniș.

Tot în aceeași zi a lui 1929

Este lansată prima animație Mickey Mouse cu sunet „Copilul carnavalului”

 

 
Este cea de-a noua producție din seria Mickey Mouse şi prima în care şoricelul vorbeşte. Mickey Mouse este un personaj creat de către regizorul și desenatorul american Walt Disney. Debutând în anul 1928 cu filmul de animație Plane Crazy, acest șoricel îmbrăcat în pantaloni roșii a devenit unul dintre simbolurile cinematografiei și culturii americane. Deși lui Walt Disney îi era frica de șoareci, Mikey Mouse a devenit personajul principal al Walt Disney Word. Inițial,  acesta intenționa să-l numească Mortimer Mouse, dar i-a schimbat numele în Mickey Mouse la sugestia soției.

În 1995

A fost prezentat publicului limbajul de programare Java


 
Java este un limbaj de programare orientat-obiect, puternic tipizat, conceput de către James Gosling la Sun Microsystems (acum filială Oracle) la începutul anilor ʼ90. Cele mai multe aplicații distribuite sunt scrise în Java, iar noile evoluții tehnologice permit o utilizarea  și de pe dispozitive mobile, gen telefon, agenda electronică, palmtop și altele.
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"