NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 23 septembrie


1386 – Începe domnia lui Mircea cel Bătrân.

 La 23 septembrie 1386 Mircea cel Bătrân devine domnitor în țara Românească. În timpul domniei sale s-au pus bazele principalelor instituții feudale ale statului.


1846 – A fost descoperită planeta Neptun.

La 23 septembrie 1846 astronomii Urbain le Verrier și John Couch Adams au descoperit planeta Neptun.


1939 – A murit Sigmund Freud.

 Iar la 23 septembrie 1939 s-a stins din viață Sigmund Freud, părintele psihanalizei. Contribuția esențială a lui Freud constă în punerea în evidență a existenței și acțiunii inconștientului în viața psihică.


1941 – S-a născut Sofia Vicoveanca.

La 23 septembrie 1941, s-a născut Sofia Vicoveanca, interpretă de muzică populară. Repertoriul ei vast cuprinde cântece de leagăn, de nuntă sau cumetrie, doine de dragoste și dor, colinde, bocete, balade, precum și cântece de voie bună, specifice lumii satului. Sofia Vicoveanca a publicat patru volume de poezie și a jucat în câteva filme.


1943 – S-a născut Julio Iglesias.

Doi ani mai târziu, la 23 septembrie 1943, la Madrid, s-a născut Julio Iglesias. Este artistul latin care a vândut cele mai multe albume din istorie. De asemenea, se numără printre primii zece artiști cu cele mai numeroase vânzări din istorie.

După lovitura de stat a lui Augusto Pinochet, muzica lui Julio Iglesias a fost folosită în Chile pentru a-i tortura pe deținuții politici. Aceștia erau obligați să asculte non-stop și cu volumul la maximum piesele lui Julio Iglesias, pentru a-i face să cedeze psihic.


1973 – A murit Pablo Neruda.

La 23 septembrie 1973 a murit Pablo Neruda, poet și om politic cilian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1971.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata