NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 24 iulie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 24 iulie:

La 24 iulie 1802 s-a născut Alexandre Dumas-tatăl, scriitor francez

Alexandre Dumas-tatăl a fost un autor de romane istorice de aventuri, datorită cărora a devenit cel mai popular scriitor francez din lume. Tatăl său, Thomas Alexandre Davy de La Pailleterie, general al Revoluției franceze a murit în 1806, când fiul său avea trei ani și jumătate.
Alexandre Dumas a fost crescut de mama sa și a primit o educație mai degrabă mediocră, însă acest fapt nu i-a afectat afinitatea pentru cărți, pe care le citea ori de câte ori avea ocazia.
În 1823 se mută la Paris, unde, datorită caligrafiei sale, intră în slujba Ducelui d’Orléans. După studii neglijate, a lucrat ca funcționar în biroul unui notar și a debutat redactând piese de teatru, împreună cu prietenul său, vicontele Adolphe Ribbing de Leuven. Aceste prime încercări literare au fost eșecuri. Continuă să scrie teatru și cunoaște, în fine, succesul în 1829, grație reprezentației cu Henric al III-lea și curtea sa, la Comedia Franceză. Succesul continuă pe toată durata carierei sale literare, în genurile sale predilecte: dramatic și romanul istoric. A fost un autor semnând mari opere, cum ar fi Cei trei mușchetari sau Contele de Monte-Cristo în 1844. Fiul său, numit tot Alexandre Dumas, a fost și el scriitor, autor al cunoscutului roman Dama cu camelii.
Iar la 24 iulie 1970 s-a născut  Jennifer Lopez, actriță și cântăreață americană

Visa încă din copilărie să devină artistă, astfel că a început să cânte de la o vârstă fragedă. De-a lungul timpului, a jucat în multe filme. Dar succesul a fost de partea ei abia în anul 1997, când a jucat rolul binecunoscutei și regretatei Selena, în filmul cu același nume. A urmat apoi încă un succes cu filmul „Anaconda”, și, în timp, a devenit una dintre cele mai căutate actrițe de la Hollywood. Duetul cu Marc Anthony, în „No me ames”, i-a adus o nominalizare la premiile Grammy și un premiu Billboard Latin Music Awards. Jennifer Lopez s-a făcut remarcată interpretând mai multe roluri în serialele „South Central”, „Second Chances” și „Hotel Malibu”, iar debutul în cinematografie a venit odată cu filmul „Nurses on the Line: The Crash of Fight”. Pentru a-și plăti cursurile de canto și dans, aceasta lucra ziua dând lecții de coregrafie și noaptea dansând în cluburile din Manhattan. În luna mai a anului 2006, Jennifer se ocupă de selectarea concurenților în cadrul emisiunii „Dance Life” difuzată de MTV, având mai multe apariții de-a lungul emisiunii. Primește rolul de mentor în emisiunea „American Idol” la 10 aprilie 2007, iar în octombrie 2007 este producătorul executiv al miniseriei numite după albumul său, „Como Ama Una Mujer”.
Jennifer Lopez este cea mai bine plătită actriță de origine hispanică din lume, încasând pentru un rol în film peste 15 milioane de dolari. Pe 13 septembrie 2003 era plănuită nunta cu actorul Ben Affleck de care se desparte în prima lună a anului 2004. În prezent cântăreața este căsătorită cu cântărețul Marc Anthony, cu care are doi copii, gemenii Emme și Max.
În 1977 a decedat Emil Botta, poet, prozator și actor român de teatru și film

La 15 ani Emil Botta fuge de acasă pentru a deveni actor. Urmează apoi Conservatorul de Artă Dramatică din București, în perioada 1929-1932. Devine actor al Teatrului Național din București, după mai mulți ani petrecuți pe unele scene de provincie. La Național joacă în roluri de excepție –  Werther, Iago, Macbeth, Unchiul Vania, Ion din Năpasta etc.
A debutat în 1929 cu poemul Strofă ultimă în revista lui Tudor Arghezi Bilete de papagal. Este autorul unei poezii negre, existențialiste, cu personaje dintr-o mitologie proprie a morții, în consonanță cu filozofia Trăirismului interbelic. A fost distins cu Ordinul Muncii Clasa II (1953) „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă” și cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. A primit titlul de Artist emerit (1968). A fost căsătorit o perioadă de timp cu actrița Maria Mimi Botta.
În 2005 Lance Armstrong câștigă Turul Franței pentru a șaptea oară consecutiv

Lance Armstrong este un ciclist profesionist de șosea american, care a câștigat de șapte ori la rând Turul Franței, între anii 1999 și 2005, titluri care i-au fost retrase în 2012 pentru că a fost găsit vinovat de dopaj. După turul din 2005, Lance Armstrong s-a retras. Americanul a revenit asupra deciziei în 2008, când a hotărât să se întoarcă la ciclism și să promoveze lupta împotriva cancerului. Este legitimat la propria echipă, Team RadioShack (după ce în 2009 a concurat pentru Astana), acolo unde îl are ca antrenor pe vechiul său director sportiv de la Discovery Channel și US Postal, Johan Bruyneel.
Alte performanțe: câștigător al cursei de campionat mondial de ciclism pe șosea în 1993 și al medaliei olimpice de bronz la Olimpiada din 2000 de la Sydney (cu o lună înainte de olimpiadă fusese lovit de o mașină în timpul antrenamentelor).
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"