NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 25 iulie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 25 iulie:

La 25 iulie 1946, Statele Unite au testat prima bombă atomică subacvatică, în apropierea atolului Bikini, Oceanul Pacific

În iulie 1946, Statele Unite au efectuat două teste nucleare în Atolul Bikini din Oceanul Pacific, pentru a măsura expunerea la radiații. Având numele de cod Able pentru explozia atmosferică și Baker pentru detonația subacvatică, cele două au fost primele din mai mult de 1.000 de teste realizate de SUA în următoarele cinci decenii.
Unele dintre animalele folosite pentru a testa nivelul de radiații au supraviețuit doar câteva zile, în timp ce efectele avute asupra marinarilor și a altor categorii de militari au fost observate timp de zeci de ani.
Aceste teste nucleare, împreună cu altele, efectuate în anul 1946, au fost cunoscute ca făcând parte din Operațiunea Crossroads.
La 25 iulie 1967 s-a născut  Matt LeBlanc, actor american

Matthew Steven LeBlanc a fost nominalizat la premiile Emmy și Globul de aur. S-a născut în Newton, Massachusetts și este cel mai bine cunoscut pentru rolul lui Joey Tribbiani în sitcom-ul Friends (Prietenii tăi) (1994 – 2004).
La sfârșitul anilor ’80 Matt LeBlanc a apărut în mai multe reclame – Heinz, Levi’s, 7 Up sau Coca-Cola. În anul 1988 a jucat primul său rol într-un serial TV, 1010, în care a fost distribuit un singur sezon. În 1991 a jucat în videoclipul pentru piesa „Walk Away”, interpretată de Alanis Morissette. A urmat videoclipul piesei „Into the Great Wide Open”, interpretată de Tom Petty. A avut și câteva apariții episodice în Familia Bundy, în rolul lui Vinnie Verducci.
Iar la 25 iulie 1970 a murit Marioara Tănase, interpretă română de muzică populară și romanțe

Încă de la o vârstă fragedă a început colaborarea cu diferitele ansambluri folclorice din zona Sighișoarei, urmând ca la 18 ani să fie angajată a ansamblului folcloric al U.G.S.R. din București. Astfel, în anul 1958, înregistrează la Radiodifuziunea Română primele cântece. După câțiva ani, activează în Ansamblul Rapsodia Română. Împreună cu acest ansamblu, în 1968, Marioara Tănase obține înalta distincție „Templul de Aur” de la Festivalul de Folclor de la Agrigento, Italia, cu piesa „Țarina de la Găina”, care i-a deschis o carieră internațională.
În iulie 1970, Marioara vine la Sighișoara să își ia la revedere de la părinți, frați și rude pentru că urma să plece într-un lung turneu în SUA și Canada. Destinul implacabil și un șofer neatent au curmat într-un mod brutal viața tinerei interprete.
Avea doar 29 de ani și o carieră frumoasă și în ascensiune. Trupul i-a fost depus în Catedrala Sighișoara timp de 2 zile, pentru ca sighișorenii să își poată lua rămas bun. Apoi a fost dusă la București, unde a fost condusă pe ultimul drum de mii de admiratori veniți de peste tot. A fost înmormântată în cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor.
În 1984 cosmonautul sovietic Svetlana Savitskaya a devenit prima femeie din lume care a ajuns în cosmos

Savitskaya a fost prima femeie care a realizat o activitate în spațiul cosmic, în afara vehiculului spațial. A zburat la bordul navei Soiuz T-7 în 1982, devenind a doua femeie în spațiul cosmic după compatrioata ei, Valentina Tereșkova. În misiunea spațială din 1984 ea a devenit prima femeie care a zburat în spațiu de două ori și prima femeie care a efectuat o activitate în afara vehiculului spațial.
Svetlana Savitskaia a primit de două ori Ordinul „Erou al Uniunii Sovietice” – la 27 august 1982 și 29 iulie 1984. Ca pilot, a înregistrat mai multe recorduri ale Federației Aeronautice Internaționale. Savițkaia s-a retras în 1993 din Forțele Aeriene Ruse cu gradul de maior.  În prezent, este vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare și membru al președinției Consiliului de coordonare al Uniunii Patriotice Naționale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata