NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 25 noiembrie


1918 – PAN HALIPPA A DEVENIT PREȘEDINTELE „SFATULUI ȚĂRII”

La 25 noiembrie 1918, Pan Halippa a devenit președinte al adunării „Sfatul Țării”. Halippa a fost publicist şi om politic român basarabean, unul dintre cei mai importanţi militanţi pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia şi pentru Unirea de la 1918.

A fost ministru în diferite guverne, fapt pentru care a fost persecutat politic de regimul comunist.

 1972 – A MURIT HENRI COANDĂ

Iar la 25 noiembrie 1972, la București, s-a stins din viață Henri Coandă, fizician, inginer, pionier al aviației, specialist în aerodinamică și mecanica fluidelor.

În 1910 a expus la cel de-al doilea Salon Internațional de Aeronautică de la Paris primul avion cu reacție construit de el. Însă Coandă a devenit celebru datorită descoperirii efectului mecanismului fluidelor, descoperire care a revoluționat aeronautica.

1973 – A MURIT ELISA LEONIDA ZAMFIRESCU

 Un an mai târziu, la 25 noiembrie 1973 a murit Elis Leonida Zamfirescu, inginer și inventatoar din România.

A fost șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României, membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare.

Elisa Leonida Zamfirescu a fost recunoscută drept prima femeie inginer din lume.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata