Această zi în istorie: 25 septembrie

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vă prezentăm principalele evenimente ale zilei de 24 septembrie

La 25 septembrie, 1559 a murit domnul Țării Românești, Mircea Ciobanul

Era al cincilea fiu al lui Radu cel Mare. După numele de botez se chema Dumitru și a fost căsătorit cu doamna Chiajna, fiica lui Petru Rares, domnul Moldovei, al cărei nume era de fapt Ana.

Se numea „Ciobanul”, probabil pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol.

A domnit în Tara Romaneasca de trei ori: ianuarie 1545 – 16 noiembrie 1552; mai 1553 – 28 februarie 1554; (în martie părăsește Bucureștiul); ianuarie 1558 – 21 septembrie 1559.

Pe plan cultural, a fost un sprijinitor al  activității  tipografice a lui Dimitrie Liubavici şi a diaconului Coresi. S-a ocupat si de dezvoltarea urbanistică a Bucureştiului, fiind ctitorul Bisericii Domneşti de la Curtea Veche, cel mai vechi lăcaş de cult din Bucureşti, care se păstrează şi astăzi în forma sa  originală, unde a și fost înmormântat.

A fost  urmat pe tron  de fiul său cel mare, în vârstă de 13 ani, Petru cel Tânăr.

 

Mai târziu, în 1883 a fost  inaugurat castelul Peleş, ocazie folosită de autorităţi pentru a declara Sinaia oraş

Lucrările au  început  în 1873, sub conducerea arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch  și Karel Liman, iar costurile lucrării s-au ridicat la 16 milioane lei-aur.

Chiar după inaugurarea sa din 1883, Peleșul va mai suferi modificări, extinzându-se mereu. La forma actuală se ajunge abia în 1914 (anul morții regelui Carol I). Castelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare.

Turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime. Pe lângă Peleșul propriu-zis, în zonă au mai fost înălțate încă două construcții mai mici, Pelișorul și Foișorul.

Regimul comunist a propagat ideea că Domeniul Regal Peleş ar fi fost parte a Domeniului Coroanei, şi astfel în proprietatea României. Adevărul istoric este că, Castelul Peleş, la fel ca şi Pelişor şi Foişor, a fost construit din banii personali ai Regelui Carol I, care şi-a vândut o moşie din Germania pentru a putea plăti costurile terenului şi a ridicării edificiului. Regele a evitat să folosească bani din lista civilă, astfel că domeniul nu a făcut niciodată parte din Domeniile Coroanei, care erau proprietăţi ale statului doar puse la dispoziţia suveranului. După moartea Regelui Carol I, domeniul a trecut în proprietatea Regelui Ferdinand I şi a succesorului acestuia dinastic, Regele Mihai I. Regele Carol II nu a avut niciodată domeniul de la Sinaia în proprietate şi astfel nepotul lui din căsătoria morganatică cu Ioana Zizi Lambrino nu are nici un drept de proprietate.

 

În 1913 s-a născut în mahalaua Cărămidarilor din București, inegalabila cântăreață de muzică populară românească Maria Tănase

A apărut prima dată în public în 1921, la o serbare școlară. Și-a întrerupt studiile, fiind obligată să muncească pentru întreținerea familiei. În 1934 a intrat prin concurs la Teatrul de vară “Carabus”, condus de celebrul Constantin Tănase.
Debutul carierei artistice al Mariei Tănase a coincis cu debutul radiofonic, în 1938 cu  un concert cu piese folclorice. Calitățile ei vocale au fost rapid apreciate.
Istoricul Nicoale Iorga a numit-o “Pasărea Măiastră” dupa ce artista a cântat la închiderea cursurilor Școlii de Vară de la Valenii de Munte, cu ocazia implinirii a 30 de ani de la înființarea Universității, eveniment petrecut în toamna lui 1938. Pentru meritele sale artistice deosebite, la 20 decembrie 1955 a primit Premiul de Stat, iar în octombrie 1957 i s-a acordat titlul de Artistă Emerită.
A decedat  în București, la 22 iunie 1963.

 

La aceeași dată în 1969 s-a născut  celebra actriţă americană de origine britanică (galeză), Catherine Zeta-Jones

Este  laureată a premiului Oscar pentru prestația sa  din musicalul  american  „Chicago”.
S-a căsătorit în anul 2000 cu actorul american Michael Douglas, care este cu 25 de ani mai în vârstă, cu care are doi copii.
După căsătorie în anul 2011, ajunge să fie internată într-o clinică de boli nervoase. Michael Douglas, soţul său, este bolnav de cancer, iar fiul ei vitreg este dependent de stupefiante.

leave a reply