NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 26 noiembrie

1909 – S-A NĂSCUT EUGÈNE IONESCO

 Pe 26 noiembrie 1909, la Slatina, s-a născut dramaturgul, poetul și eseistul francez de origine română Eugène Ionesco, deși obișnuia să declare că s-a născut în anul 1912, ori din pură cochetărie, ori din dorința de a crea o legătură între nașterea lui și moartea marelui său precursor Ion Luca Caragiale.

A debutat cu versuri în revista condusă de Tudor Arghezi „Bilete de papagal”. A debutat cu un volum de versuri, totuși, cele mai de seamă scrieri în limba română rămân eseurile critice, reunite în volumul Nu!.

După ce s-a stabilit în Franța, timp de trei decenii, a scris și publicat aproape douăzeci de piese de teatru, fiind unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai teatrului absurdului.

Eugène Ionesco s-a stins din viață la 28 martie 1994.

 1939 – S-A NĂSCUT TINA TURNER

Trei decenii mai târziu, la 26 noiembrie 1939, în Brownsville, SUA, s-a născut interpreta, compozitoarea și actrița Tina Turner. Și-a început cariera solo în 1984, la New York. În același an, a câștigat patru premii Grammy pentru albumul Private Dancer. A jucat alături de Mel Gibson în Mad Max- Beyond Thunderdome.

Este considerată „regina rock and roll” și a vândut peste 200 de milioane de discuri în toată lumea.

Tina Turner s-a retras din lumina reflectoarelor în 2009, iar acum este stabilită în Elveția.

1949 – S-A NĂSCUT IVAN PATZAICHIN

 Iar la 26 noiembrie 1949, la Tulcea, într-o familie de lipoveni, s-a născut Ivan Patzaichin, fost canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint. A absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport în 1975 și a devenit membru al Clubului Sportiv „Dinamo”. În prezent este antrenorul lotului olimpic românesc de caiac-canoe.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata