NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 26 noiembrie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 26 noiembrie:

 

 

 

1832

Este pus în funcțiune primul tramvai din lume, în New York City

Credit foto: www.ziuaconstanta.ro

Pimul tramvai stradal, care circula pe șine în perimetrul unui oras, este considerat a fi cel din New York, pus în funcțiune în 1832, urmat fiind de cel din orașul New Orleans, tot din Statele Unite, în 1835. Acestea foloseau cai și măgari pentru tracțiunea vagoanelor, de regulă, câte doi la un vagon. Ocazional, erau folosite și alte animale, iar în cazuri de urgență, chiar oameni.
 

1912

S-a născut Eugen Ionescu (Eugene Ionesco)

Imagini pentru eugen ionesco
Credit foto: ortodoxiatinerilor.ro

La 26 noiembrie 1912 s-a născut Eugen Ionescu (Eugene Ionesco), dramaturg francez de origine română, născut în Slatina. A debutat în 1927 în revista Liceului “Sfântului Sava”. Şi-a luat licenţa în limba franceză la Universitatea din Bucureşti, iar primul volum publicat a fost “Elegii pentru fiinţe mici”, apărut în 1931, urmat de “Nu”, volum premiat pentru critica literară. Membru al Academiei Franceze. A cunoscut notorietatea ca fiind unul dintre fondatorii teatrului absurdului, cele mai apreciate piese sunt: Cântăreața cheală, Riniocerii și Scaunele.
 
 

 1922

 Howard Carter și Lord Carnarvon au intrat pentru prima data în mormântul faraonului Tutankhamon

Credit foto: www.rfi.ro

Howard Carter, un egiptolog englez, a avut intuiția că mormântul lui Tutankamon s-ar afla în Valea Regilor. În 1914, sponsorizat de Lordul Carnarvon, Carter a început cercetările. În noiembrie 1922, în timpul ultimului sezon de explorări pe care Lordul anunţase că le mai sponsorizează, norocul a fost de partea lui Carter. Muncitorii săi egipteni au descoperit nişte scări care duceau spre o uşă sigilată. După ce a distrus sigiliul uşii, Carter a găsit un culoar plin cu piatră şi moloz, la capătul căruia se afla o altă uşă sigilată, cu însemnele regale ale lui Tutankamon.
 

1940

 Masacrul de la Jilava


În închisoarea Jilava au fost împuşcaţi de legionari 64 de foşti demnitari ai regimului regelui Carol al II -lea şi participanţi la represiunile antilegionare (printre ei: Gh. Argeşeanu, fost prim-ministru, generalul Gabriel Marinescu, fost ministru de Interne, Victor Iamandi, fost ministru de Justiţie).
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"