NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 26 octombrie

1860 – A FOST INAUGURATĂ UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA” DIN IAȘI

La 26 octombrie 1860, în prezența lui Alexandru Ioan Cuza, a fost inființată Universitatea din Iași, instituție care astăzi poartă numele domnitorului. La început erau doar patru facultăți: Drept, Filosofie, Științe și Teologie.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este astăzi una dintre cele mai prestigioase din România și cuprinde 15 facultăți. În 2011, a fost clasificată de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și Asociația Universităților Europene în prima categorie, cea a universităților de cercetare avansată și educație.

1949 – S-A NĂSCUT CORINA CHIRIAC

 Pe 26 octombrie 1949, la București, s-a născut Corina Chiriac, cântăreață de muzică ușoară, compozitoare, textieră, realizatoare de emisiuni tv și actriță. Este una dintre solistele de mare succes din muzică ușoară din anii ’70 până în prezent.

În 1970 a debutat la concursul televizat „Steaua fără nume“, unde a obţinut nota maximă din partea juriului. În acelaşi an au început turneele peste hotare. A reprezentat România la Festivalul „Cerbul de Aur” din 1971, unde a primit „Cerbul de bronz”. În 1988 a plecat în turneu în SUA şi a rămas să locuiască la Los Angeles. În 1994, după o absenţă de şase ani, Corina Chiriac a revenit în România, unde reia activitatea muzicală şi prezintă câteva emisiuni de divertisment. Dintre şlagărele care au făcut-o celebră amintim: „Strada Speranţei”, „Inimă, nu fi de piatră”, „Uită nostalgia”, „Vorbe de foc”, „Ce mică-i vacanţa mare”, „O clipă de sinceritate” și altele.

1980 – S-A NĂSCUT CRISTIAN CHIVU

 Pe 26 octombrie 1980 s-a născut fotbalistul român Cristian Chivu. A fost și component al echipei naționale de fotbal a României între anii 1999 și 2011, fiind și căpitan în 50 de meciuri. În martie 2008 a primit Medalia Meritul Sportiv clasa a III-a, pentru rezultatele obținute în preliminariile Campionatului European și pentru calificarea la turneul final din 2008. Este câștigător al premiului Fotbalistul român al anului în 2000, 2002, 2009 și 2010 și câștigător al UEFA Champions League în sezonul 2009-2010.

Acest material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova #DRRMRomânia, în cadrul proiectului „Promovarea identității românești prin intermediul portalului de știri NordNews în municipiul Bălți și în zona de nord a RM.” Conţinutul acestei emisiuni nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu RM.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"