NordNews
Avem ce spune

ACEASTĂ ZI ÎN ISTORIE: 28 SEPTEMBRIE


1895 – A murit Luis Pasteur.

La 28 septembrie 1895 a murit Luis Pasteur, om de știință francez. A fost chimist, naturalist, agronom, biochimist. Pasteur a pus bazele microbiologiei ca știință. Tot el a descoperit un vaccin împotriva holerei și unul împotriva rabiei. A fost desemnat, pe bună dreptate, un binefăcător al omenirii.

1924 – S-a născut Marcello Mastroianni.

La 28 septembrie 1924 s-a născut Marcello Mastroianni, actor italian de teatru și film. A debutat ca actor de cinema în anul 1947, când s-a filmat în pelicula „Mizerabilii”. De-a lungul carierei a jucat în peste o sută de filme – comedii, drame, melodrame, filme istorice. A fost de mai multe ori nominalizat la premiul Oscar și la Globul de Aur și a fost premiat la festivalurile de film de la Cannes, Venezia, San Sebastian. S-a stins din viață la 19 decembrie 1996.

1934 – S-a născut Brigitte Bardot.

La zece ani distanță, pe 28 septembrie 1934 s-a născut actrița franceză Brigitte Bardot. A fost un sex symbol al anilor ’60. A devenit o legendă, un simbol al frumuseții, al libertății și al plăcerii de a trăi. În 1959, Simone de Beauvor a scris un eseu – Sindromul Lolita, al cărei subiect era Brigitte Bardot. A jucat în 47 de filme și a înregistrat peste 60 de cântece. S-a retras din industria cinematografică în 1973.

2006 – A murit Virgil Ierunca.

La 28 septembrie 2006, la Paris, a murit scriitorul și disidentul român Virgil Ierunca. A părăsit România în 1947, când a primit o bursă din partea statului francez. A scris poezie, proză, publicistică, eseu. A realizat câteva emisiuni de autor la Radio France și la Radio Europa Liberă, în care a denunțat fărădelegile regimului comunist.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"