NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Această zi în istorie: 29 mai

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 29 mai:

La 29 mai 1453 a avut loc căderea Constantinopolului

 

Căderea Constantinopolului a însemnat nu numai șfârșitul Imperiului Roman de Răsărit și moartea ultimului împărat bizantin, Constantin al XI-lea (1404-1453), dar și o victorie strategică de o importanță crucială pentru cucerirea estului mediteranean și al Balcanilor de către otomani. Constantinopolul a rămas capitala Imperiului Otoman până la destrămarea acestuia în 1922. În anul 1930, după proclamarea Republicii Turcia, orașul a fost redenumit în Istanbul.
 

Iar la 29 mai 1914 s-a scufundat nava RMS Empress of Ireland.


Aceasta s-a ciocnit cu SS Storstad, pe fluviul Sfântul Laurențiu. Din cele 1.477 de persoane aflate la bord, 1.012 au murit. A rămas cel mai grav dezastru maritim pe timp de pace din istoria canadiană.
 

Trei ani mai târziu, la 29 mai 1917 s-a născut John F. Kennedy.


A fost cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, considerat un stindard al liberalismului american. A fost un familist exemplar, a avut patru copii și… șase căței. Cu toate astea, gurile rele l-au acuzat că ar fi avut și relații extraconjugale.
 

La 29 mai 1945 a murit Mihail Sebastian, prozator, dramaturg și eseist român.

 

A fost unul dintre cei mai importanți discipoli ai filosofului Nae Ionescu. Deriva spre extremismul de dreapta al generației sale și circumstanțele politice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial l-au îndepărtat de maestrul său și de foștii săi prieteni, printre care Mircea Eliade, Emil Cioran și alții.
 
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"