NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 29 noiembrie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 29 noiembrie:

1813

Bernard Courtois descoperă iodul


La  29 noiembrie 1813 Bernard Courtois, chimist francez născut la Dijon, descoperă, în urma analizei cenușii plantelor marine, iodul. Un alt chemist francez, Gay-Lussac, constată analogia lui cu clorul și îl numește iod, datorită vaporilor săi violeți. Iodul este un oligoelement esențial pentru organismul uman, fiind indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni.
 

1899

  Este fondat clubul de fotbal FC Barcelona.


Fútbol Club Barcelona este un club de fotbal din Barcelona, Spania, fondat în 1899 de un grup de fotbaliști elvețieni, britanici și catalani, conduși de Joan Gamper, care evoluează în Primera División. Între timp, clubul a devenit un simbol al culturii catalane și al naționalismului catalan, mottoul său fiind: „Barça este mai mult decât un club” (catalană: FC Barcelona – Més que un club). Imnul oficial al Barcelonei este „Cant del Barça”, scris de Jaume Picas și Josep Maria Espinàs.
 

1993 

 Apare leul moldovenesc


La 29 noiembrie 1993 leul moldovenesc devine moneda națională a Republicii Moldova, înlocuind cuponul moldovenesc. Schimbul s-a realizat după cursul 1 leu pentru 1000 cupoane.
Un leu este subdivizat în 100 bani (singular: ban). În momentul de față sunt disponibile bancnote cu valorile: 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 lei și monede cu valorile: 1 (nu se mai folosesc), 5, 10, 25, 50 bani, 1 leu , 2 lei, 5 lei, 10 lei.
 

1877

Are loc prima demonstrație a fonografului


Thomas Alva Edison a fost un important inventator și om de afaceri american de la  sfârșitul secolului al XIX – lea și începutul secolului al XX-lea. A fost un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei – kinetoscopul.  Tot el, va introduce în lumea industriei noțiunea de producție de serie.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata