
1888 – A murit Iulia Hasdeu.
La 29 septembrie 1888 a murit Iulia Hasdeu, scriitoare română, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu. Fiind un copil supradotat, la nici 8 ani a susținut examenele cumulate ale celor patru clase pri mare. La 11 ani, a absolvit Colegiul Național „Sfântul Sava”, în paralel a urmat cursurile Conservatorului de muzică din București. A fost prima româncă ce a studiat la Sorbona, unde și-a început studiile pe când avea doar 16 ani. Cu excepția câtorva poeme apărute în timpul vieții, opera Iuliei Hasdeu este postumă și a cunoscut până în prezent numeroase reeditări.
1910 – S-a născut Arsenie Boca.
La 29 septembrie 1910, s-a născut Arsenie Boca, ieromonah, teolog și pictor muralist român. A fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, apoi la Mănăstirea Prislop, unde veneau mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. Boca este unul dintre martirii Gulagului românesc. A urcat la ceruri la 28 noiembrie 1989, iar în 2019, a fost canonizat.
1943 – S-a născut Lech Walesa.
La 29 septembrie 1943 s-a născut Lech Walesa, om politic, activist pentru drepturile omului. În 1983 a primit Premiul Nobel pentru Pace, iar între 1990 și 1995 a fost președinte al Poloniei. În timpul mandatului său, Polonia a trecut de la comunism la democrație. În prezent ține cursuri de istorie și politică în Polonia și în străinătate.
1976 – S-a născut Andriy Shevchenko.
Iar pe 29 septembrie 1976, s-a născut fotbalistul ucrainean Andrei Shevchenko. Este primul fotbalist ucrainean care a câștigat Liga Campionilor. În 2004, Shevchenko a câștigat Balonul de Aur. A jucat pentru FC Dinamo Kiev, AC Milan, Chelsea. Pe 15 iulie 2016, Shevchenko a devenit selecționerul naționalei de fotbal a Ucrainei.
2001 – A murit Gellu Naum.
La 29 septembrie 2001 a murit Gellu Naum, poet, prozator, eseist, dramaturg, considerat cel mai de seamă reprezentant al curentului suprarealist în literatura română. A studiat filosofie la Universitatea din București și la Sorbona. A publicat peste 20 de volume de poezie, 15 volume de proză și eseu, două volume de dramaturgie, câteva cărți pentru copii.
Scrierile sale au fost traduse în principalele limbi internaționale și au fost încununate cu premii importante, printre care Premiul Uniunii Scriitorilor din România, dar și Premiul European pentru poezie ș.a.
2000 – ZIUA MONDIALĂ A INIMII.
În 2000, Federația Mondială a Inimii a instituit Ziua Mondială a Inimii, cu scopul de a informa și sensibiliza populația în privința bolilor cardiovasculare.
Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.