Această zi în istorie: 3 decembrie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 3 decembrie:

1992

 A fost trimis primul SMS

În această zi se împlinesc 25 de ani de la trimiterea primului SMS (Short Message Service) de către programatorul Neil Papworth. Acesta a trimis de la un calculator primul mesaj text pe telefonul unui prieten, Richard Jarvis, care era angajat la compania de telefonie Vodafone din Marea Britanie. Conţinutul SMS-ului era: „Crăciun fericit”. SMS-ul a devenit o modă abia după anul 2000.

 

1967

A fost realizat primul transplant de inimă

Chirurgul sud-african Christian Barnard, asistat de o echipă de 31 de specialiști, a efectuat  cu success într-un spital din Cape Town  primul transplant de inimă din lume. Beneficiarul transplantului, Louis Washkansky, un bărbat de 53 de ani, va muri 18 zile mai târziu de o pneumonie, cauzată de sistemul imunitar slăbit. Oricum, în ciuda pneumoniei devastatoare, inima tui Washkansky a funcționat normal pâna în clipa morții.

1973

A fost obținută prima imagine a planetei Jupiter

La 3 decembrie 1973 nava spațială Pioneer 10 trimite pe Terra prima imagine a planetei Jupiter. Pioneer 10 a fost o navă spațială lansată la 3 martie 1972 de agenția  NASA, destinată studierii lui Jupiter, prima care a zburat în imediata apropiere a lui Jupiter și a realizat fotografii ale planetei.

1865

Crearea primului serviciului de poştă în România

Tot la 3 decembrie, dar în 1865, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat legea de organizare a serviciului de poştă şi telegraf în România.

 

leave a reply