Această zi în istorie: 30 iulie

Vă prezentăm principalele evenimente ale zilei de 30 iulie

 

 În 1898 a murit Otto von Bismarck, cancelar al Germaniei

Image result for Otto von Bismarck

A fost o figură dominantă în afacerile mondiale. În 1867 a  devenit cancelar al Confederației Germane de Nord. Diplomația lui, numită „politică realistă” (Realpolitik), și modul autoritar în care conducea statul i-au adus porecla de „Cancelarul de Fier” („der Eiserne Kanzler”).

Fiind un mare latifundiar aristocrat, avea profunde convingeri conservatoare, monarhiste și aristocratice. Principalul său obiectiv politic a fost ridicarea Prusiei la rangul celui mai puternic stat al Confederației Germane.

După moartea lui, naționaliștii germani l-au ridicat pe Bismarck la rangul de erou, construind sute de monumente pentru a glorifica trăsăturile sale de lider puternic. Istoricii l-au lăudat ca fiind un om de stat moderat și echilibrat, care are meritul de a fi unificat statele germane într-un singur stat național.

 

 

În 1818 s-a născut Emily Brontë, nuvelistă britanică

Image result for Emily Brontë

 

Recunoscută în special pentru unicul ei roman, La răscruce de vânturi. Emily a fost a doua din cele trei surori Brontë: Charlotte și Anne. Ea a publicat sub pseudonimul- Ellis Bell.

În 1848 ea a publicat romanul său Wuthering Heights în două volume la care s-a adăugat și volumulAgnes Grey, scris de sora sa Anne. Structura sa inovativă a nedumerit criticii într-un oarecare mod. În 1850, Charlotte a editat și a publicat Wuthering Heights și ca un roman aparte, semnându-l cu numele său adevărat.

 

 

În 1932 se deschid Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, California

Image result for Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, California

S-a desfășurat a X-a ediție a Jocurilor Olimpice la Los Angeles, California, Statele Unite în perioada 30 iulie – 14 august 1932. Nici un alt oraș n-a candidat atunci pentru a fi gazda acestor Jocuri Olimpice. Au participat 37 de țări și 1.408 de sportivi care s-au întrecut în 116 de probe din 14 sporturi. La ceremonia de deschidere au participat 5.000 de persoane.

 

În 1897 s-a născut Constantin Atanasiu, inginer electromecanic român

Related image

 A fost consilier în Comisia prezidențială pentru refacerea economică după primul război mondial, vicepreședinte al Comitetului de Stat al Planificării, vicepreședinte al ASIT. A fost director al Întreprinderii Franco-Române Brăila (ulterior numită Progresu Brăila), aici a pus în funcțiune o turnătorie de oțel cu cuptor electric. Între 1941-1948 a fost subdirector general al CFR, în această calitate a organizat atelierele CFR Craiova (ulterior Uzinele Electroputere Craiova).

 

Constantin Atanasiu s-a remarcat și prin munca depusă la reconstrucția căilor ferate și a telecomunicațiilor, distruse în parte după al doilea război mondial, precum și a porturilor. S-a îngrijit de mecanizarea porturilor pentru a spori capacitățile acestor obiective, a realizat proiecte pentru construirea unor șantiere navale. A introdus pentru prima oară în România sistemul de lucru în lanț pentru repararea vagoanelor.

 

A activat ca membru CAER și CSP și a conceput planuri pentru electrificarea României. A organizat și condus învățământul universitar de inginerie economi

leave a reply