NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 30 noiembrie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 30 noiembrie:

1840

Se produce debutul lui Vasile Alecsandri în teatru


La 30 noiembrie 1840 Vasile Alecsandri,  poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician român, membru fondator al Academiei Române, unul din fondatorii teatrului românesc şi al literaturii dramatice din România, personalitate marcantă a Moldovei şi apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea,  debutează cu piesa „Farmazonul din Hîrlău”. Comedia  a fost montată de Costache Caragiale  pe scena Teatrului din Iași.

1939

A început Războiul sovieto-finlandez


În aceiași zi, dar în  1939 a început Războiul de iarnă (cunoscut şi ca Războiul sovieto-finlandez sau Războiul ruso-finlandez). Uniunea Sovietică a atacat Finlanda la doar trei luni după izbucnirea celui de-al doilea război mondial. În consecinţă, Uniunea Sovietică a fost exclusă la 14 decembrie al aceluiași an din Liga Naţiunilor. Deși copleșită numeric de sovietici (în proporție de 3 la 1), Finlanda a rezistat până în luna martie 1940, când a fost obligată să semneze un tratat de pace prin care ceda aproximativ 10 % din teritoriul național și cca 20 % din capacitățile sale industriale.

1936

Titlul principal:  A fost distrus Palatul de Cristal  din Londra

Crystal Palace (în română: „palatul de cristal”), un vast palat de expoziții din fontă și sticlă, construit inițial în Hyde Park, pentru a adăposti Great Exhibition / Prima expoziție universală din 1851, a fost mai apoi demontat și reconstruit în alte dimensiunui în sudul Londrei, în cartierul care-i poartă și astăzi numele. În 1936 a ars într-o singură noapte și n-a mai fost refăcut.

1858

John Landis Mason patentează borcanul cu ghivent


Tot la 30 noiembrie, dar al anului 1858, americanul John Landis Mason a patentat borcanul cu filet, cunoscut sub numele de „Borcanul Mason”. Acesta era perfect ermetic si făcea posibilî păstrarea tuturor tipurilor de alimente. Deși invenția s-a bucurat de succes pretutindeni și metoda a fost adoptată rapid de mulă lume, Mason și-a vândut drepturile de autor pentru o sumă nesemnificativă, orientându-și atenția spre alte invenții.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"