NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 30 octombrie

1885 – S-A NĂSCUT  EZRA POUND

La 30 octombrie 1885 s-a născut Ezra Pound, poet american, reprezentant de marcă al modernismului literar al secolului XX. Ezra Pound a lansat curentul imagist fiind unul dintre reprezentanții exponențiali ai acestuia.

A fost prieten cu sculptorul român Constantin Brâncuși.

S-a stins din viață pe 1 noiembrie 1972, la Veneția.

1960 – S-A NĂSCUT DIEGO MARADONA

La 30 octombrie 1960 s-a născut Diego Armando Maradona, fotbalist argentinian și antrenor. Este considerat cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, împărțind cu Pelé titlul de Jucătorul Secolului, decernat de FIFA.

În cariera sa internațională, a jucat pentru naționala Argentinei 91 de meciuri și a marcat 34 de goluri. A participat la patru turnee finale ale Campionatului mondial de fotbal, inclusiv Cupa Mondială din 1986, când, în calitate de căpitan de echipă, a condus Argentina spre titlul final, învingând în ultimul act Republica Federală Germană și câștigând Balonul de Aur, premiul pentru cel mai bun jucător al turneului.

Maradona este unicul jucător din istoria fotbalului transferul căruia a bătut recordul mondial de două ori; prima dată atunci când a fost transferat la FC Barcelona pentru 5 milioane de lire sterline, și a doua oară când a fost transferat la Napoli pentru 6,9 milioane de lire.

Între 2008 și 2010 a fost antrenor al echipei naționale de fotbal a Argentinei.

1992 – S-AU STINS DIN VIAȚĂ DOINA ȘI ION ALDEA-TEODOROVICI

Iar pe 30 octombrie 1992, în urma unui accident rutier, s-au stins din viață Doina și Ion Aldea-Teodorovici, figuri emblematice ale Mișcării de Eliberare Națională.  La 27 august 1991, Ion și Doina Aldea-Teodorovici au cântat pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: „Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre”.

În mai 1992, împreună cu poeții Grigore Vieru și Adrian Păunescu, au cântat în fața luptătorilor din războiul de pe Nistru, la numai 300 de metri de tancurile și lunetele inamicilor.

Cuplul Teodorovici a militat pentru revenirea la limba română și grafia latină și pentru reunirea Basarabiei cu România.

Acest material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova #DRRMRomânia, în cadrul proiectului „Promovarea identității românești prin intermediul portalului de știri NordNews în municipiul Bălți și în zona de nord a RM.” Conţinutul acestei emisiuni nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu RM.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"