NordNews
Avem ce spune

ACEASTĂ ZI ÎN ISTORIE: 30 SEPTEMBRIE


1924 – S-a născut Truman Capote.

La 30 septembrie 1924, s-a născut Truman Capote, scriitor și jurnalist american. A pus bazele romanului-reportaj, bazat pe fapte reale și personaje adevărate. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt: Mic dejun la Tiffany; Cu sânge rece; O vară la răscruce; Alte glasuri, alte încăperi.

S-a stins din viață la 25 august 1984.

1964 – S-a născut Monica Belucci.

         Șase decenii mai târziu, pe 30 septembrie 1964, în regiunea Umbria, din Italia s-a născut actrița și fotomodelul Monica Belucci. A început să facă modeling de pe când avea doar 16 ani, pentru a-și plăti cheltuielile de școlarizare.

Cariera ei cinematografică a început în 1990. Șase ani mai târziu, a fost nominalizată la Premiul Cesar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. A devenit cunoscută în special după apariția peliculei Malena, în 2000. De atunci a jucat în mai multe filme turnate atât în Europa, cât și peste ocean.

În 2004 a fost inclusă în topul celor mai frumoase o sută de femei din lume.

1964 – S-a născut Mihai Constantin.

         Și tot pe 30 septembrie 1964, la București, în familia actorului George Constantin și a mezo-sopranei Iulia Buciuceanu, s-a născut Mihai Constantin. A absolvit în 1989, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică.

Din 1990 este actor la Teatrul „L.S. Bulandra”, iar din 2012 – actor la Teatrul Național din București. A jucat în numeroase spectacole, seriale tv și filme artistice, între care: Liceenii; Liceenii rock and roll; Liceenii în alertă; Triunghiul morții; Cutia de viteze; Nunta mută; Eu când vreau să fluier, fluier ș.a.

1983 – S-a născut Andreea Răducan.

         Iar la 30 septembrie 1983 s-a născut Andreea Răducan, gimnastă română de talie mondială, jurnalistă și comentatoare sportivă. A fost medaliată cu aur și argint la Jocurile Olimpice de la Sydney, din anul 2000, multiplu medaliată cu aur și argint la campionatele mondiale de gimnastică artistică.

1953 – Ziua Internațională a Traducerilor.

Astăzi, în lume este marcată Ziua Internațională a Traducerilor. A fost inițiată și lansată de către Federația Internațională a Traducătorilor în anul 1953, pentru a sublinia importanța profesiei de traducător. Data de 30 septembrie a fost aleasă pentru a fi marcată odată cu sărbătoarea, în calendarul romano-catolic, a Sfântului Ieronim, cel care a fost traducătorul Bibliei din ebraică, aramaică și greacă în limba latină.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"