NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 31 iulie

Vă prezentăm principalele evenimente ale zilei de 30 iulie

În 1498, în cea de-a treia călătorie, Cristofor Columb devine primul european care descoperă insula Trinidad

Columb a botezat întinderea de pământ din sudul Mării Caraibilor după “Sfânta Treime” și a revendicat-o pentru Coroana spaniolă. La Trinidad a fost descoperită în timpul celei de-a treia călătorii a lui Cristofor Columb spre emisfera vestică a Pământului. Navigatorul este și cel care a descoperit cea de-a doua insulă din arhipelag – Insula Tobago, ceva mai mică decât Trinidad. Parte a statului format din două insule, Republica Trinidad-Tobago, insula Trinidad este faimoasă pentru pădurile sale tropicale care adăpostesc circa 50 de specii de arbori cu lemnul prețios. De asemenea, insula este renumită și pentru plajele sale liniștite și izolate, precum și pentru minunatele parade și tradiționalul său carnaval, organizat anual.
 
În 1939 s-a născut  Nicu Constantin, actor român de teatru și film

Nicu Constantin a fost un actor român de comedie.
Părinții săi Ecaterina și Tudor Constantin s-au căsătorit în 1924 și au avut 7 copii: Petre, Constanța, Tefta, Gheorghe, Constantin, Nicu – viitorul actor, și Lică.
De mic, practică tot soiul de meserii: ajutor la bostănăria turcului Cadri, vânzător de răcoritoare pe plajă, vânzător de lapte, vânzător de creveți la cornet, vânzător de ziare, sacagiu, bagajist la gară, etc. Banii astfel câștigați au devenit o sursă serioasă pentru întreținerea familiei sale și, deseori, pentru ajutorarea familiilor mai nevoiașe din orășel.
Primul spectacol a fost însă ținut în Școala de Marină din Constanța, când Nicu Constantin, ce făcea pe atunci parte din grupul „Trio Scaramuța”, a prezentat momentul satiric „Mâine vom fi pe mare” în care lua peste picior pe cei din conducerea școlii. Între 1960 și 2000, a activat și a susținut peste 9.000 de reprezentații pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. În perioada 1979-1982, Constantin a fost și actor al Teatrului de Operetă „Ion Dacian”.
În palmaresul înregistrărilor lui Constantin se află peste 30 de filme de scurt și lung metraj, 600 de emisiuni de radio și peste 300 de televiziune. În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate. Filmografie: Vin cicliștii,  Lupușor și mieluțu, Sărbătoritul, Septembrie, Ora zero, Alo aterizează străbunica, Am o idee, Grăbeștete încet etc..
La 31 iulie 1944 a murit  Antoine de Saint-Exupery, scriitor și pilot francez 

Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry a fost romancier, eseist și reporter francez, aviator căzut pe frontul antifascist. S-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori în special datorită povestirii „Le Petit Prince“ („Micul Prinț“, 1943), una din cele mai răspândite cărți din lume, tradusă în circa 110 limbi.
Antoine de Saint-Exupéry s-a născut la 29 iunie 1900 la Lyon. În 1910 intră la colegiul din Mans și își continuă studiile la Fribourg (Elveția). În 1921 intră în aviația franceză și, în 1926, devine pilot de linie al unei companii particulare. La începutul celui de-al doilea război mondial se înrolează în aviația militară franceză și, după armistițiul din 1940, părăsește Franța și se stabilește la New York. În toamna anului 1942, odată cu debarcarea trupelor aliate în Africa de nord, Saint-Exupéry părăsește America și își reia activitatea ca pilot de război.
După o perioadă de instructaj în Statele Unite ale Americii, participă, începând din 1943, la mai multe misiuni în Africa, Sardinia și Corsica. În timpul unui zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane la 31 iulie 1944, avionul său este doborât și Antoine de Saint-Exupéry este considerat de atunci dispărut. În 1998 s-au găsit în Marea Mediterană o brățară gravată cu numele său și bucăți din avionul Lightning P38, cu care decolase din Corsica. În octombrie 2003, din largul mării, în dreptul Marsiliei au fost scoase la suprafață fragmente ale avionului, care au putut să fie identificate fără dubiu ca aparținând avionului cu care zburase Saint-Exupéry.
 La aceeași dată în 1944 s-a născut  Geraldine Chaplin

Este o actriță britanică. Ea este fiica comicului britanic Charles Chaplin și nepoata dramaturgului Eugene O’Neill.
Geraldine Chaplin este primul născut al familiei Chaplin, mama ei este Oona O’Neill, a patra soție a lui Charles Chaplin. Bunicul ei din partea mamei este Eugene O’Neill, care a fost distins cu premiul Nobel pentru literatură. Geraldine a primit o educație aleasă într-un internat privat din Geneva, Elveția. Inițial dorința ei a fost de a deveni balerină, dar după terminarea școlii din Londra, a abandonat această carieră, alegând actoria. Primul ei rol mai important, a fost în filmul Doctorul Shiwago, regizat de David Lean. Pentru rolul jucat în acest film este nominalizată în anul 1966 pentru Premiul Globul de Aur.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata