NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 31 octombrie

1881 – S-A NĂSCUT EUGEN LOVINESCU

 Pe 31 octombrie 1881, la Fălticeni, s-a născut Eugen Lovinescu, critic și istoric literar, dramaturg, prozator, memorialist, sociolog al culturii. Este autorul teoriei sincronismului și al mutației categoriilor estetice. Și-a susținut doctoratul la Paris și a fost director al revistei literare Sburătorul.


 1936 – S-A NĂSCUT SIMINICĂ

 Iar la 31 octombrie 1936 s-a născut Siminică, pe numele său Simion Avram, maestru comic și acrobat român, considerat cel mai celebru comic al Circului românesc. S-a născut într-o familie de artiști de circ și a intrat pentru prima oară în arenă pe când avea doar 7 ani.

Siminică a executat mai toate meseriile artei circului: zburător, trapezist, echilibrist, acrobat etc. A suferit de-a lungul carierei sale nu mai puțin de 8 fracturi de mîini și picioare, unul din cele mai grave accidente producîndu-se în timpul unui spectacol la Turnu Măgurele cînd s-a rupt o frînghie la trapez și a căzut de la 12 metri înălțime.

A murit pe 27 septembrie 2018, la vârsta de 81 de ani.


 1972 – A MURIT ONISIFOR GHIBU

 Pe 31 octombrie 1972, la Cluj, s-a stins din viață Onisifor Ghibu, profesor de pedagogie, membru corespondent al Academiei Române și politician, luptător pentru drepturile și unitatea poporului român, unul dintre participanții importanți la realizarea Marii Uniri de la 1918.


1996 – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MĂRII NEGRE

 La 31 octombrie este marcată Ziua Internațională a Mării Negre. În anul 1996, cele şase ţări riverane Mării Negre, Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră, document ce conţine cel mai complet set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea Mării Negre.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"