NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 4 decembrie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 4 decembrie:

1639

A fost făcută prima observație a planetei Venus


Astronomul englez Jeremiah Horrocks a efectuat la 4 decembrie 1639 prima observație a tranzitului planetei Venus. Observațiile lui Horrocks i-au permis să dea o estimare bine argumentată a dimensiunii lui Venus (considerat anterior a fi mai mare și mai apropiată de Pământ), precum și să calculeze distanța dintre Pământ și Soare. Cifra indicată de el, de 59 de milioane de mile, era mult mai mică decât cea de 150 de milioane de kilometri cunoscută astăzi, dar a fost mai precisă decât oricare altă estimare din vremea sa.

1110

 S-a produs prima Cruciadă 


Cruciaţii, condusi de regele Baldwin al Ierusalimului şi Sigurd Regele Norvegiei, cuceresc cetatea Sidon, care a devenit ulterior centrul unei importante signorii in cadrul Regatului Ierusalimului.

1864

 A fost promulgat primul Cod Civil din România

La 4 decembrie 1864 domnitorul României  Alexandru Ioan Cuza a promulgat Codul Civil, intrta în vigoare la 1 decembrie 1865 și care a funcționat nemodificat până la 1 octombrie 2011, de altfel, fiind singurul act legislative care a scăpat de schimbările comuniste.

1959

Este trimisă în spațiu maimuța Sam


Agenția NASA trimite în spațiu, în cadrul programului Mercury, misiunea Little Joe 2 care transportă maimuța Sam (Macaca mulatta) pentru a testa funcționalitatea sistemelor și efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor. Zborul a durat 11 minute și 6 secunde.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"