NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 4 iulie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 4 iulie:

 
La 4 iulie în 1776 este adoptată Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii

Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii este un document prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente de Regatul Unit al Marii Britanii, explicând totodată clar motivul pentru care au făcut-o. Pentru Declarația de Independență au semnat 56 de reprezentanți.
Este demn de remarcat că toți semnatarii Declarației erau oameni educați și avuți: 24 de juriști și avocați, 11 erau comercianți, iar 9 erau fermieri și deținători de plantații), absolut toți fiind cetățeni britanici. Când au afirmat solemn că „jurau cu viața, averea și onoarea lor”, acești oameni erau pe deplin conștienți că riscau arestarea, confiscarea totală a averii și executarea prin spânzurătoare, care era în acele timpuri pedeapsa comună pentru orice act considerat trădare de către coroana britanică.
 
Mai târziu, în 1854 s-a născut Victor Babeș, bacteriolog și morfopatolog român, fondator al școlii românești de microbiologie, membru al Academiei Române

În colaborare cu Victor André Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume (Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase) prin care a pus bazele moderne ale acestei științe.
A decedat la 19 octombrie 1926 la  București.
 
În 1934 a decedat Marie Curie, om de știință de origine poloneză, laureat Nobel

Marie Curie a fost o savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost singura savantă care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). A introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină.
Savanta nu se proteja deloc de undele radioactive pe care le cerceta. Astfel, din primăvara anului 1934, starea ei de sănătate începe să se deterioreze extrem de rapid. Tot ceea ce medicii au putut face a fost să precizeze boala, anemie aplastică, un fel de leucemie. Marie a pornit spre un azil într-o zonă montană pentru a se trata, dar era prea târziu. Marie Curie se stinge din viață la sanatoriul din Sancellemoz în 1934.
 
Tot în aceeași zi în 1950 are loc prima emisie a postului de radio Europa Liberă

Radio Europa Liberă este o organizație și un post de radio finanțat de Congresul Statelor Unite care transmite în țările Europei de Est și Orientului Mijlociu.
Radio Free Europe a fost ramura responsabilă cu radiodifuziunea în numele acestei organizații. Sediul principal a fost stabilit la München. Prima transmisiune pe unde scurte a avut loc la 4 iulie 1950, către Cehoslovacia.
Chiar dacă undele radio de la Radio Europa Liberă au încetat să mai fie receptate în România după 1990, serviciul web continuă să funcționeze în limba română atât pentru România, cât, mai ales, și pentru Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata