NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 5 ianuarie

1876 – S-A NĂSCUT KONRAD ADENAUER 

Pe 5 ianuarie 1876, la Koln, s-a născut Konrad Adenauer, politician german, primul cancelar al Germaniei postbelice. A condus munca de reconstrucție a creștin-democrației germane, mișcare interzisă în timpul dictaturii hitleriste.

         Este considerat unul din „părinții Europei”. A reușit apropierea țării sale de Franța, punând, alături de Charles de Gaulle, bazele alianței franco-germane, care a constituit nucleul Uniunii Europene. Adenauer a contribuit în mod decisiv la racordarea Republicii Federale Germania în sistemul atlantic de securitate. În 1955 a obținut repatrierea germanilor deportați la muncă forțată în Siberia. S-a stins din viață la 19 aprilie 1967.

1975 – S-A NĂSCUT BRADLEY COOPER

Aproape un secol mai târziu, pe 5 ianuarie 1975, la Philadelphia, s-a născut actorul și producătorul american Bradley Cooper.

A studiat la Universitatea The New School din New York, înainte de a-și începe cariera profesională în serialul Sex and the City în 1998. A debutat cu filmul Wet Hot American Summer (2001), înainte de a obține rolul în serialul de succes Alias (2001-2003). Cooper a jucat în peste 20 de filme și seriale, a sonorizat și a fost producătorul câtorva pelicule de success.

2014 – A MURIT EUSEBIO

Iar la 5 ianuarie 2014 a murit legendarul fotbalist portughez Eusebio. A ajutat naționala de fotbal a Portugaliei să ajungă pe locul 3 la Campionatul Mondial din 1966, devenind golgheterul turneului, și a fost ales Fotbalistul European al Anului în 1965. A jucat la Benfica Lisabona timp de 15 ani și este golgheterul „all-time” al echipei, înscriind 727 de goluri în 715 meciuri.

Supranumit „Pantera neagră” sau „Perla neagră”, Eusébio este primul atacant de talie mondială de origine africană. În noiembrie 2003, la ceremonia Jubileului FIFA, a fost numit „Jucătorul de aur al Portugaliei”, de către Federația Portugheză de Fotbal, ca fiind cel mai bun jucător portughez ai ultimilor 50 de ani.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"