NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 5 iulie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 5 iulie:

 
La 5 iulie 1554 s-a născut  Elisabeta de Austria, soția regelui Carol al IX-lea al Franței
 
Elisabeta de Austria  s-a născut arhiducesă de Austria, iar mai târziu a devenit regină a Franței. A fost căsătorită cu regele Carol al IX-lea al Franței pentru trei ani și jumătate, până la moartea acestuia.
Elisabeta a fost al cincilea copil și a doua fiică din cei 16 copii ai părinților ei, din care numai opt au ajuns la vârsta adultă. Cu pielea ei de un alb impecabil, părul lung și blond și fizicul perfect, ea a fost considerată una dintre cele mai mari frumuseți ale epocii. După moartea soțului său se întoarce la Viena, unde suportă  moartea celor mai dragi persoane: tatăl și fratele său.  Elisabeta a murit la 22 ianuarie 1592 victimă a pleureziei la vârsta de 37 de ani și a fost îngropată sub o lespede de marmură simplă în biserica mănăstirii Clares Maria.
 
În 1962 Algeria își declară independența

Războiul din Algeria,colonie franceză din 1830, cunoscut și ca Războiul Algerian de Independență sau Revoluția Algeriană, a fost un conflict armat desfășurat între 1 noiembrie 1954 și 19 martie 1962. Răboiul a  rezultat cu obținerea independenței țării, la 5 iulie 1962, față de Franța.
 
În aceiași zi în 1996 s-a născut Dolly, prima oaie clonată din lume

Oaia Dolly a fost primul mamifer clonat cu succes dintr-o celulă somatică adultă, prin procedeul de transfer nuclear. S-a născut pe 5 iulie 1996 şi a avut trei mame – una dintre oile folosite în cadrul experimentului furnizând ovulul, o altă oaie ADN-ul, cea de-a treia fiind „mama surogat”.
Dolly a fost împerecheată cu un berbec numit David şi a fătat şase miei.       În 2010, oaia Dolly a renăscut… Aceiași oameni de știință din echipa care o clonase prima dată pe Dolly, în 1996, au realizat un nou experiment genetic, dând viață la 4 oi.
Tehnologia prin care a fost clonată Dolly comporta riscuri majore fiind posibil să genereze creaturi cu malformații, sistem imunitar precar și moarte prematură. În cazul lui Dolly, criticile s-au adeverit: cercetătorii au fost nevoiți să o eutanasieze pe Dolly, în 2003, pe când oaia avea doar 6 ani,  pentru a-i curma durerile; Dolly suferea de o boală gravă a plămânilor și de artriță.
 
Mai târziu, în 1999 a murit  Liviu Petrescu, filolog, membru al Academiei Române

Liviu Petrescu a fost un critic, istoric literar și eseist român. A fost profesor de literatură comparată la Facultatea de Litere din Cluj, decan la aceeași facultate și director al Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj. Printre cele mai importante volume pupblicate se numără: Realitate și romanesc, Scriitori români și străini, Vârstele romanului, Poetica postmodernismului. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"