NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 6 august

Vă prezentăm principalele evenimente ale zilei de 6 august

La 6 august în 1660 a murit Diego Velázquez, pictor spaniol

Diego Rodríguez de Silva y Velázquez s-a născut în 1599, la Sevillia. A fost unul dintre cei mai cunoscuți pictori spanioli din sec. XVII-lea. Reprezentant al stilului baroc, s-a remarcat în special ca portretist la curtea regelui Filip al IV-lea al Spaniei. În același timp, Velázquez este creatorul unei noi viziuni și al unui nou mod de zugrăvire a naturii. Acest lucru a făcut ca, la sfârșitul secolului al XIX-lea, majoritatea impresioniștilor să valorifice în pictura lor moștenirea lui Velázquez.
Regele Filip al IV-lea îi cere să-i picteze portretul (astăzi pierdut), pe care Velázquez îl termină la 30 august 1623. Acest tablou marchează începutul unei legături pe viață între pictor și suveran. La 6 octombrie 1623, tânărul Velázquez este numit „pintor de camera” (pictor de curte) și locuiește împreună cu familia la Madrid, în palatul Alcazar. În februarie 1652, Filip al IV-lea îl numește mare mareșal al Palatului (aposentador mayor de Palacio) iar în 1659 i se conferă crucea de „Cavaler al Ordinului Sfântul Iacob”. După întoarcerea sa la Madrid, pictorul se îmbolnăvește. Diego Velázquez moare la 6 august 1660. Este înmormântat în biserica San Juan Bautista.
La 6 august 1867 a fost înființată Biblioteca Academiei Române

Biblioteca Academiei Române este o bibliotecă din București, înființată la  6 august 1867, care funcționează sub egida Academiei Române. Scopul declarat al bibliotecii este cel de a colecta și conserva în colecțiile sale fondul național de manuscrise și tipărituri, ilustrând istoria și cultura românească, precum și istoria și civilizația universală. Biblioteca deține, pe lângă importante colecții de publicați monografice și publicații periodice, și o serie de colecții speciale: Manuscrise – Carte rară, Grafica, Numismatică, Hărți, Muzică.
În 1917 s-a născut Robert Mitchum, actor american

Robert Charles Durman Mitchum, cunoscut ca Robert Mitchum, s-a născut la  6 august 1917. A fost un actor american de film și cântăreț. Mitchum este cunoscut mai ales datorită rolurilor sale anticonvenționale de eroi, așa-numiți anti-eroi din filmele realizate în stil film noir din 1950 și 1960. A decedat la 1 iulie 1997.
Filmografie: Out of the Past (1947) – în rolul lui Jeff Bailey, Holiday Affair (1949) – ca Steve Mason, Chip de înger (1952) – ca Frank Jessup, Noaptea vânătorului (1955) – ca Părintele Harry Powell.
La 6 august  în Japonia e zi de doliu național. Ziua Hiroshimei – Ziua mondială a luptei pentru interzicerea armei nucleare (din 1947)

Bombardamentele din anul 1945 (sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial) au presupus două atacuri nucleare; două bombe atomice, produse de Statele Unite ale Americii, au pustiit două oraşe din Japonia (Hiroshima și Nagasaki).
Americanii au lansat prima bombă atomică asupra orașului Hirosima (orele 8:15). Decizia este atribuită președintelui Harry Truman (1945-1953). Ultimul avertisment a fost dat la 5 august 1945. În dimineața zilei următoare, avionul de bombardament B-29 „Enola Gay” a decolat de pe aerodromul „Worth Field”/Insula Tinian, arhipelagul Mariane.  Bombardierul american a lansat asupra Hiroshimei prima bombă atomică (cu uraniu-235) din istorie. Puterea exploziei a reprezentat echivalentul a 14.000 de tone de TNT (trinitrotoluen). Aproximativ 140.000 de oameni au murit instantaneu, iar 60.000 de imobile au fost distruse. Hiroshima, localitate cu aproximativ 400.000 de locuitori, a fost nimicită în proporție de 90%.
După bombardamentul din 6 august 1945, a urmat cel din 9 august asupra orașului Nagasaki.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"