NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 6 iulie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 6 iulie:

La 6 iulie 1600 – Mihai Viteazul se intitulează într-un hrisov „domn al Țării Românești și Ardealului și a toată Țara Moldovei”

Astfel,  confirmând, documentar, prima unire politică a celor trei țări române (unirea efectivă fusese realizată la sfârșitul lunii mai 1600).
Pe scurt, Mihai Viteazul ar putea fi caracterizat în felul următor (a se reține că nu a purtat titlul de „Domn” decât în Țara Românească):

  • 1593-1599 este Domn al Țării Românești;
  • Între octombrie 1599 și iunie 1600 a fost Stăpânitor al Țării Românești și al Ardealului;
  • În perioada iunie 1600 – septembrie 1600 a fost Stăpânitor al Țării Românești, al Ardealului și Moldovei, adunate împreună sub „unirea personală” a lui Mihai; în cazul Moldovei îl înscăunează de fapt pe fiul său;
  • Între septembrie 1600 – noiembrie 1600 a fost Domn al Țării Românești;
  • Între februarie 1601- august 1601 a fost comandant militar în slujba Imperiului Habsburgic.

La 9/19 august 1604 se pune la cale înlăturarea fizică a domnitorului roman.
Mihai Viteazul este ucis de un detașament de mercenari a lui Giorgio Basta. A fost străpuns cu sulița în pântece, și i-a fost tăiat capul. Trupul lui Mihai a fost aruncat apoi în câmpia Cristișului, pentru ca ostașii săi să vadă că a pierit căpitanul lor. Pe mormântul lui Mihai Viteazul din Turda s-a construit un obelisc, închinat lui Mihai. Capul său este luat de Turturea paharnicul, unul dintre căpitanii voievodului, adus în Țara Românească și înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă osemintele părintelui său, Pătrașcu-Vodă.
Mai târziu, în 1971  a murit Louis Armstrong, muzician american de jazz

Louis „Satchmo” Armstrong , cunoscut sub pseudonimul de „Satchmo”, a fost un muzician, trompetist, compozitor și cântăreț de jazz, unul din exponenții cei mai reprezentativi ai „stilului New Orleans” în muzica de jazz practicată în Chicago în jurul anilor 1920 – 1930.
A fost atras de muzică din fragedă tinerețe, cânta la colțuri de stradă împreună cu grupuri improvizate
În anul 1922 se mută la Chicago, care devenise în acea vreme centrul muzicii de jazz.  Este angajat de „King Oliver”, venit și el la Chicago, în formația „Creole Jazz Band”. În anul 1924 părăsește formația lui Oliver și intră în „Big Band”-ul lui Fletcher Henderson din New York, un colos al jazz-ului. Contribuie la ruperea oricăror bariere rasiale, devenind unul din primii „stars” de culoare în muzica americană. În ultimii ani ai vieții, Louis Armstrong personifică la cel mai înalt nivel muzica de jazz și devine, împreună cu formația sa „All Stars”, ambasadorul acestui gen în întreaga lume.  Louis Armstrong, „The King of Jazz”, cum a mai fost numit, se îmbolăvește, din păcate de cancer la gât. Deși medicul îi spune să renunțe la trompetă, Armstrong nu poate să o facă și în cele din urmă moare în ziua de 6 iulie 1971, în casa sa din cartierul Queens al orașului New York.
În 1975 s-a născut rapper-ul american 50 Cent

Numele său adevărat este Curtis James Jackson III. Născut în Jamaica de Sud, Queens (un cartier din New York), 50 Cent a început să facă trafic de droguri la vârsta de 12 ani, în epidemia de droguri din ’80.  După ce a renunțat la lumea drogurilor pentru a urma o carieră în hip-hop, a fost împușcat în anul 2000 de 9 ori: în palmă,în braț, șold, piept, ambele picioare și partea stângă a obrazului. După ce a lansat albumul „Guess Who’s back?” în anul 2002, 50 cent a fost descoperit de către Eminem și a semnat cu Interscope Records. A devenit unul dintre cei mai bine vânduți rapperi din lume. Primele două albume s-au vândut în peste 21 de milioane de exemplare.
A devenit primul artist solo care a avut trei single-uri în Billboard top 5 în aceeasi saptămână, cu „Disco Inferno”, „Candy Shop” și „How we do”.
La data de 6 iulie Republica Moldova sărbătorește ziua victimelor stalinismului

Deportările din Basarabia și Nordul Bucovinei au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice. Primul val a fost cel din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când au fost deportate peste 25.000 de persoane. La 6 iulie 1949 a avut loc cel de-al doilea și cel mai mare val al deportărilor staliniste din Moldova, când peste 35.000 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost trimise în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"