NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 6 noiembrie

1814 – S-A NĂSCUT ADOLPHE SAX

 Pe 6 noiembrie 1814 s-a născut Adolphe Sax, inventator belgian, creatorul saxofonului. Tatăl său era fabricant de instrumente muzicale, iar Adolphe, încă din adolescență, a început să învețe această meserie.

A studiat la Școala Regală de Muzica de la Bruxelles. După terminarea studiilor, s-a specializat în inventarea instrumentelor muzicale de suflat.

Adolphe Sax s-a stins din viață pe 4 februarie 1894, la Paris.

1880 – S-A NĂSCUT MIHAIL SADOVEANU

Pe 6 noiembrie 1880, la Pașcani, s-a născut Mihail Sadoveanu. Este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului XX. Sadoveanu e cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris numeroase și admirabile reportaje și pagini de memorialistică.

A fost președintele Uniunii Scriitorilor din România și, din 1921, membru al Academiei Române.

Mihail Sadoveanu s-a stins din viață la 19 octombrie 1961.

1947 – S-A NĂSCUT ALEX ȘTEFĂNESCU

Iar pe 6 noiembrie 1947, la Lugoj, s-a născut cunoscutul eseist, critic și istoric literar Alex Ștefănescu.

Contribuția sa de căpătâi, care l-a adus în centrul atenției lumii literare, este „Istoria literaturii române contemporane (1941-2000)”, volum în care autorul răspunde la întrebarea „Ce s-a întâmplat cu literatura română în comunism?”.

Aceasta lucrare monumentală, incluzând toți scriitorii importanți din perioada postbelică, împreună cu multe alte volume și articole de critică și istorie literară, îl plasează pe Alex Ștefănescu printre cei mai importanți critici și istorici ai literaturii române, alături de George Călinescu, Eugen Lovinescu și Nicolae Manolescu.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"