1860
Abraham Lincoln devine președinte al Statelor Unite
Abraham Lincoln – om de stat american, al 16-lea Președinte al Statelor Unite (1861-1865), eliberator al sclavilor americani, erou național al poporului american. Alegerea lui a servit drept semnal pentru separarea statelor sudice și apariția Confederației. Cu toate acestea, în discursul său inaugural pentru reunificarea țării, el nu a putut preveni conflictul. Lincoln a îndrumat personal acțiunile militare care au dus la victoria asupra Confederației în timpul Războiului Civil din 1861-1865. Activitățile sale în calitate de președinte al SUA au condus la consolidarea puterii executive și la abolirea sclaviei în Statele Unite.
1893
S-a stins din viață Piotr Ceaikovski
Ceaikovski a fost compozitor, profesor, dirijor și critic muzical rus. Ca compozitor profesionist, Ceaikovski s-a format în anii 1860-1870, perioadă marcată de o mare creștere a nivelului social și cultural a Imperiului Rus și în special de dezvoltarea multilaterală a muzicii rusești, a literaturii și picturii, de înflorirea științei naturale a Rusiei și realizările luminoase în filosofie și estetică. Opera sa este o contribuție extrem de valoroasă în cultura muzicii mondiale.
1921
Convocarea Congresului Partidului Țărănesc Basarabean la Chișinău
La 6 noiembrie 1921, grupul lui Pantelimon Hallipa a convocat la Chișinău Congresul Partidului Țărănesc din Basarabia. Hallipa a fost autorizat să facă o declarație din partea acestui grup și anume: Congresul a cerut fuziunea cu Partidul Țărănesc din Vechiul Regat.
1936
S-a născut Emil Loteanu
Emil Lopteanu a fost regizor de film moldovenesc, rus și sovietic, scenarist, profesor. Artist al Poporului din RSFSR. După moartea tatălui său și după ce și-a pierdut legătura cu mama sa, care a rămas în România, a trăit pentru început pe stradă, dormind în depozite și cămine. A debutat cu filmul eroic revoluționar „Așteaptă-ne în zori” (1963). Loteanu a devenit foarte popular în întreg spațiul sovetic și nu numai după apariția pe ecrane a filmului „O șatra urcă la cer”, celebritate confirmată ulterior și de filmele „Tandra și gingașă mea fiară” și „Anna Pavlova”, ultimul dedicat vieții marii balerine ruse.