NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 6 noiembrie

1860

 

Abraham Lincoln devine președinte al Statelor Unite

Imagini pentru авраам линкольн
 
Abraham Lincoln – om de stat american, al 16-lea Președinte al Statelor Unite (1861-1865), eliberator al sclavilor americani, erou național al poporului american. Alegerea lui a servit drept semnal pentru separarea statelor sudice și apariția Confederației. Cu toate acestea, în discursul său inaugural pentru reunificarea țării, el nu a putut preveni conflictul. Lincoln a îndrumat personal acțiunile militare care au dus la victoria asupra Confederației în timpul Războiului Civil din 1861-1865. Activitățile sale  în calitate de președinte al SUA au condus la consolidarea puterii executive și la abolirea sclaviei în Statele Unite.
 
 

1893

 

S-a stins din viață Piotr Ceaikovski

Imagini pentru петр чайковский
Ceaikovski a fost compozitor, profesor, dirijor și critic muzical rus. Ca compozitor profesionist, Ceaikovski s-a format în anii 1860-1870, perioadă marcată de o mare creștere a nivelului social și cultural a Imperiului Rus și în special de dezvoltarea multilaterală a muzicii rusești, a literaturii și picturii, de înflorirea științei naturale a Rusiei și realizările luminoase în filosofie și estetică. Opera sa este o contribuție extrem de valoroasă în cultura muzicii mondiale.
 
 

1921

 

Convocarea Congresului Partidului Țărănesc Basarabean la Chișinău

 Imagini pentru пантелеймон халиппа
La 6 noiembrie 1921, grupul lui Pantelimon Hallipa a convocat la Chișinău Congresul Partidului Țărănesc din Basarabia. Hallipa a  fost autorizat să facă o declarație din partea acestui grup și anume: Congresul a cerut fuziunea cu Partidul Țărănesc din Vechiul Regat.
 
 

1936

 

S-a născut Emil Loteanu

Imagini pentru эмиль лотяну
Emil Lopteanu  a fost regizor de film moldovenesc, rus și sovietic, scenarist, profesor. Artist al Poporului din RSFSR. După moartea tatălui său și după ce și-a pierdut legătura cu mama sa, care a rămas în România, a trăit pentru început pe stradă, dormind în depozite și cămine. A debutat cu filmul eroic revoluționar „Așteaptă-ne în zori” (1963). Loteanu a devenit foarte popular în întreg spațiul sovetic și nu numai după apariția pe ecrane a filmului „O șatra urcă la cer”, celebritate confirmată ulterior și de filmele „Tandra și gingașă mea fiară” și  „Anna Pavlova”, ultimul dedicat vieții marii balerine ruse.
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"