NordNews
Avem ce spune

ACEASTĂ ZI ÎN ISTORIE: 6 OCTOMBRIE

ACEASTĂ ZI ÎN ISTORIE_6 OCTOMBRIE

 

 1902 – S-A NĂSCUT PETRE ȚUȚEA

         La 6 octombrie 1902 s-a născut filosoful român Petre Țuțea, victimă a regimului comunist. A absolvit Facultatea de Drept a Universității din Cluj, unde și-a luat și doctoratul.

Datorită preocupărilor filosofice și a rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul personal, Petre Țuțea a fost supranumit „Socrate al României”. Din cauza interdicției de a publica, ca și a persecuțiilor de după 1989, nu a apucat să-și vadă numele pe coperta unei cărți în timpul vieții.

După decembrie 1989, cunoaște o popularitate fulminantă. S-a stins din viață la 3 decembrie 1991.

 2002 – S-A NĂSCUT CLEOPATRA STRATAN

La un secol distanță, pe 6 octombrie 2002, s-a născut Cleopatra Stratan, fiica interpretului Pavel Stratan. Deține șase recorduri mondiale. Academia Recordurilor Mondiale i-a oferit recunoașterea pentru cea mai tânără interpretă într-un concert live, cea mai bine plătită artistă tânără, cel mai tânăr interpret care a primit trei premii MTV, cea mai tânără interpretă care a înregistrat un hit național.

A revenit pe scena muzicală românească în 2017, după o pauză de câțiva ani.

2004 – A MURIT ELISABETA RIZEA

Pe 6 octombrie 2004 a murit Elisabeta Rizea, eroină a luptei anticomuniste din România. Împreună cu soțul ei, a sprijinit grupul de rezistență Arsenescu-Arnăuțoiu. Pentru curajul său, a fost arestată, torturată și a făcut 12 ani de închisoare.

Povestea Elisabetei Rizea a devenit cunoscută în urma unui interviu din 1992, inclus în documentarul Memorialul Durerii.

2018 – A MURIT MONSERRAT CABALLÉ

Iar pe 6 octombrie 2018 a decedat Montserrat Caballé, soprană de origine catalană, renumită pentru tehnica bel canto.

S-a remarcat nu numai ca o cântăreață de clasă internațională în muzica de operă, oratorii și lied-uri, ea a fost aclamată și pentru interpretarea așa-zisei U-Music, apărând alături de legendarul Freddie Mercury din trupa „Queen” , cu care a inregistrat un album în anul 1988.

În calitate de ambasadoare UNESCO, a desfășurat o activitate umanitară în sprijinul fundațiilor destinate ajutorării copiilor din țările subdezvoltate.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata