NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 7 decembrie

1972

A fost făcută prima fotografie clară a Pământului


The Blue Marble este o faimoasă fotografie a Pământului, realizată în 7 decembrie 1972 de către echipajul misiunii Apollo 17 de la o distanţă de aproximativ 45 000 de km de Terra.

1923

 Edwin Hubble demonstrează existența altor galaxii


Edwin Powell Hubble a fost un astronom și cosmolog american, fondatorul astronomiei extragalactice. A schimbat profund înțelegerea felului în care trebuie să concepem Universul prin demonstrarea existenței altor galaxii, altele decât cea a noastră, Calea Lactee. Este laureat al Premiului Nobel de trei ori: Bruce Medal, acordată în 1938, Gold Medal of the Royal Astronomical Society, acordată în 1940, Legion of Merit, pentru contribuții remarcabile la cercetări de balistică, acordată în 1946.

1988

A fost distrus orașul Spitak


La 7 decembrie 1988 a avut loc cutremurul devastator din Armenia, care a avut în centrul lui – orașul Spitac – magnitudinea 9-10 grade pe scara Richter. A fost una dintre cele mai cumplite catastrofe de acest gen, orașul Spitak fiind practic distrus, circa 25.000 de oameni murind sub dărâmături.

903

S-a născut  astronomul Abd Al-Rahman Al Sufi


A descoperit Norul lui Magellan, o galaxie-satelit apropiată  galaxiei noastre, Calea Lactee și este, probabil, primul care a observat Galaxia Andromeda. A fost traducătorul în limba arabă a unor tratate grecești de astronomie și primul care a tradus în arabă numele grecești ale unor stele și constelații. Al Sufi  a publicat faimosul său tratat ilustrat întitulat ”Cartea stelelor fixe” în anul 964.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"