NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 7 noiembrie

1917

 Revoluția Bolșevică din Rusia


E unul dintre cele mai însemnate evenimente politice din secolul XX, care a avut loc în Rusia în octombrie (conform stilului nou – în noiembrie) 1917 și a influențat magistral mersul istoriei mondiale. Guvernul provizoriu a fost răsturnat în timpul revoltei armate din 25-26 octombrie (7-8 noiembrie pe stil nou), principalii organizatori ai cărora au fost Vladimir Lenin, Lev Troțki, Iakov Sverdlov și alții. Succesul revoltei a fost predeterminat de sprijinul unei părți considerabile a poporului, inacțiunea guvernului provizoriu, incapacitatea menșevicilor și a revoluționarilor socialiști de dreapta de a oferi o alternativă reală bolșevismului.
 

1913

S-a născut Alber Camus


Scriitor, filosof, eseist, publicist francez, apropiat de existențialism. A fost supranumit încă în timpul vieții – „Conștiința Occidentului”. A devenit Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1957. Camus însuși nu s-a considerat filosof, cu atât mai puțin existențialist. Cu toate acestea, activitatea reprezentanților acestei tendințe filosofice a avut o mare influență asupra lucrării lui Camus. În același timp, angajamentul său față de problematica existențialistă se datorează și unei boli grave (de unde și, în consecință, sentimentul constant al apropierii de moarte) cu care a trăit încă din copilărie.
 

2005

 S-a stins din viață Mihail Gasparov


Scriitor sovietic și rus, filolog clasic, istoric al literaturii antice și al poeziei ruse, traducător (din limbi străvechi și noi), teoretician literar. Academician al AȘR, doctor în filologie. Autor de lucrări fundamentale asupra versului rus și european. Traducător de poezie și proză, eseist. Potrivit criticului literar Omri Ronen:”Gasparov a fost un om de opinii puternice și nu a vroia să se despartă de ele”.

 

1916

 S-a născut Mihai Șora 


Este un filosof și eseist român. Din 24 octombrie 2012 – membru onorific al Academiei Române. A studiat filosofia la Universitatea din București. A avut profesori de mare altitudine, printre care Nae Ionescu și Mircea Vulcanescu, și a lucrat timp de trei ani ca asistent al lui Mircea Eliade. Mihai Șora a fost unul dintre oponenții vocali ai modificărilor la legile justiției, care au provocat protestele din 2017-2018, alăturându-se deseori demonstranților, în ciuda vârstei înaintate și a sănătății precare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata