NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 8 august

Vă prezentăm principalele evenimente ale zilei de 8 august

În 117 a murit Traian, împărat al Imperiului Roman 

Marcus Ulpius Nerva Traianus a fost Împărat Roman între 98-117, al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) și unul dintre cei mai importanți ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea sa laritorială maximă.
Renumele său i-a servit în timpul succesorului lui Domițian, Nerva, care era nepopular în cadrul armatei și avea nevoie de cineva ca să obțină sprijinul legiunilor. A obținut acest sprijin prin numirea lui Traian ca fiu adoptiv al său și succesor, în toamna anului 97 (27 octombrie). Viitorul împărat Hadrian i-a adus vestea lui Traian despre adopție, obținând astfel bunăvoința lui Traian pentru restul vieții sale. La moartea lui Nerva la 27 ianuarie 98, Traian i-a succedat fără nici un incident, fiind respectat de supuși. Astfel, primul roman ne-italian a devenit împărat.
Noul împărat a fost primit de oamenii din Roma cu mare entuziasm, pe care el l-a justificat prin guvernarea pașnică și fără vărsare de sânge, spre deosebire de domnia lui Domițian. Dar Traian a rămas în istorie și pentru biruințele sale. În 101, a lansat o expediție în regatul Dacia, aflat la nord de Dunăre și l-a forțat un an mai târziu pe regele Decebal să capituleze, după ce Traian a asediat cu succes capitala Sarmizegetusa. Traian s-a întors la Roma încununat cu succes și a primit titlul de Dacicus Maximus.  Sănătatea i s-a înrăutățit în primăvara și vara lui 117, până când la 8 august a murit.
La 8 august 1937 s-a născut  Dustin Hoffman, actor American

Dustin Lee Hoffman este un actor american. Este binecunoscut pentru paleta largă de personaje pe care le poate interpreta. Este unul dinte actorii cameleon, foarte iubiți de regizori. A fost menționat în primele cronici pentru rolul din piesa de teatru Eh, care i-a adus două premii de specialitate: Theatre World Award și Drama Desk Award. La un an după aceste premii a urmat extraordinarul rol Benjamin Braddock din filmul The Graduate. Din acest moment, cariera sa s-a axat mai mult pe producțiile cinematografice decât colaborările la televiziune și spectacolele de teatru. Printre cele mai celebre filme în care a jucat se numără: Papillon, Marathon Man, Midnight Cowboy, Lenny, Toți oamenii președintelui, Kramer vs. Kramer, Tootsie, Rain Man și Wag the Dog. A obținut în 2009 premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor la categoria muzical și de comedie pentru filmul Ultima șansă a lui Harvey. Fusese nominalizat pentru același premiu (aceeași categorie) în 2002 cu producția filmului Căpitanul Hook. A obținut Oscarul în 1988 pentru cel mai bun actor cu filmul Rain Man. Pentru același rol a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun actor de dramă și un premiu BAFTA în 1990 pentru Cea mai bună prestație masculină. Pentru rolul din filmul Tootsie a câștigat premiul BAFTA pentru cel mai bun actor în 1984 și Globul de Aur în 1983. A fost nominalizat tot în 1983 și pentru premiul Oscar.
La 8 august 1982 a murit Boris Caragea, sculptor român

Boris Caragea a fost un sculptor român, membru corespondent al Academiei Române din 1955. S-a făcut cunoscut încă din 1933, imediat după absolvirea Academiei, când a expus primele sale lucrări de sculptură mică la Salonul oficial, făcându-se remarcat prin construcția volumelor și finețea modelajului. În anul 1951, Boris Caragea a fost ales președintele Uniunii Artiștilor Plastici, la conducerea căreia s-a aflat până în 1957, iar în anul 1962 a fost numit președintele Consiliului artelor plastice din cadrul Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă. A primit numeroase comenzi oficiale, realizând importante lucrări plastice, printre acestea numărându-se: Durere, monumentul Aruncătorul de disc (opera lui Boris Caragea din 1958 este amplasată pe faleza din Constanța), lucrarea monumentală George Enescu, reliefurile Muzica și Monumentul Constanței, amplasat la Constanța.
În 2014Organizația Mondială a Sănătății declară o problemă internațională de îngrijorare pentru sănătatea publică în ceea ce privește Epidemia de Ebola din Africa de Vest

Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest din 2014–2016 a fost o epidemie provocată de virusul Ebola (EBOV), ce aparține familiei Filoviridae, și este în desfășurare în statele din Africa de Vest. Este cea mai mare epidemie din istorie de la descoperirea virusului Ebola în 1976 , atât ca număr de persoane infectate, dar ca și număr de decese înregistrate până acum. Epidemia a debutat în decembrie 2013, în satul Meliandou din Guineea, dar a fost confirmată abia în martie 2014. Între timp, epidemia s-a răspândit cu repeziciune dincolo de granițele Guineei, afectând Liberia (sfârșitul lui martie 2014), Sierra Leone (primul caz pe 25 mai 2014) și Nigeria (27 iulie 2014).
În august 2014 se înregistrau un număr de 1.848 de cazuri suspecte de infectare cu virusul Ebola și 1014 de decese. Numeroase organizații internaționale, precum Comunitatea Economică a Africii de Vest, Centrul pentru Prevenire și Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii și Comisia Europeană, au adunat fonduri și au mobilizat personal medical în vederea încercării de a limita răspândirea virusului și în alte state, prin izolarea actualelor focare. La data de 25 octombrie 2014, conform celui mai recent comunicat al OMS, coroborând datele furnizate de ministerele sănătății din statele afectate de epidemie, se înregistrau 10.141 de cazuri suspecte și 4.922 de decese.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"